Investițiile vor crește cu 45% față de ultimul an iar deficitul bugetar va fi păstrat la 2,55% din PIB.
„Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și am avut în vedere susținerea a trei piloni principali - sănătatea, educația și investițiile publice. De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare pentru a onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România în relația cu partenerii NATO și sumele necesare acțiunilor președinției României la Consiliul UE. De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde lei, din care 2 miliarde credite bugetare alocate pentru proiecte europene. Pentru prima oară, valoarea PIB va depăși 1.000 miliarde lei, încă o confirmare a măsurile economice bune luate de Guvern. Deficitul bugetar va fi păstrat la 2,55% din PIB”, a declarat Viorica Dăncilă.
În proiectul de buget sunt alocate 49,85 miliarde de lei pentru investiții, mai mult cu 45% față de 2018. La Ministerul Transporturilor suma prevăzută este cu cu 6 miliarde de lei mai mare.
Controversa bugetelor locale
Deși primarii marilor orașe au criticat proiectul de buget, Dăncilă a precizat că sumele alocate administrației publice locale sunt record.
”Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari față de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Așadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale și cele de dezvoltare”, a afirmat Dăncilă.
De asemenea, ea a mai susținut că angajamentele privind majorarea salariilor și pensiilor vor fi respectate: ”Asigurăm finanțarea majorării pensiilor și a salariilor din sistemul public plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 la sută începând cu 1 septembrie 2019, de la 1.100 lei la 1.265 lei și a pensiei minime cu 10% de la 640 lei la 740 lei".
Citește și: Creștere de 19,7%. Fondurile de pensii private au mai mulți bani
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.