"Hidroelectrica este una din companiile foarte afectate de această poluare masivă cu materiale plastice ale râurilor. Noi gestionăm prin instalațiile noastre pe care le avem prin toate râurile din țară și ne confruntăm de foarte mulți ani cu această poluare.
Ca cifre, putem să spunem pe scurt, anul trecut am cheltuit aproape 1,5 milioane de lei pentru acțiuni de igienizare, respectiv, colectare, transport și depozitarea deșeurilor plutitoare. Anul acesta doar în semestrul 1 am depășit deja 1 milion de lei și cred că sunt în jur de 2 tone de deșeuri care au fost colectate în acest sistem. Aceste deșeuri nu doar că plutesc pe suprafața luciului de apă pe care noi NU îl deținem dar trebuie să îl curățăm, ele ne produc totodată și niște pagube prin energia produsă pentru faptul că ele înfundă deseori grătarele instalațiilor noastre, astfel încât noi trebuie să oprim funcționarea centralelor, să le curățăm, fapt care duce la niște pierderi de energie.
De exemplu numai pentru anul 2020 pierderea de energie datorată acestor lucrări se ridică la cifra de 7,616 Mg/h. Având în vedere contextul actual, știm toți că consumul de energie a cresut foarte mult, o astfel de pierdere de energie pe plan intern e destul de semnifiativă.
Problema principală cu care ne-am confruntat atâția ani este cea a faptului că principiul că poluatorul plătește NU este adevărat. Adică toate aceste deșeuri care NU sunt generate de Hidroelectrica, ajung în aceste ape administrate de Hidroelectrica, iar noi depunem aceste eforturi de colectare, transportare și depozitare, iar peste asta, vine Garda de Mediu și ne mai și amendează pentru că nu întotdeauna suntem destul de prompți în a curăța luciu de apă.", a declarat Dana Crîznic, Manager Departament SSM, Mediu, Situații de Urgență, Hidroelectrica în cadrul dezbaterii "România și legislația europeană de mediu", organizată de către DC News Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.