Daniel Dăianu a ținut să sublinieze, în cadrul dezbaterii "Economie post-pandemie", că România are nevoie de un Guvern solid, care să găsească soluții interne la problemele economico-sociale din țară,și să nu clameze obținerea fondurilor europene ca o victorie care va rezolva problemele economice.
”România are nevoie de un guvern solid. Noi nu avem alcătuirea instituțională care să permită gestionarea treburilor publice
Această teză, ”Vin banii!”, nu este în regulă. O țară poate fi ajutată foarte mult de resursele europene, dar trebuie să aibă și resorturi interne de a-și gestiona treburile publice”, a menționat economistul.
”Ce încearcă Comisia este o politică industrială durabilă la nivelul UE, pentru a rezolva problema inter-generațională. Dacă nu suntem responsabili, nu numai că ne vom distruge viețile noastre, dar vom distruge viețile generațiilor viitoare. Aceasta este marea problemă”.
Mai multă prevenție decât reacție
Președintele Consiliului Fiscal a remarcat și atitudinea reactivă a guvernanților, care așteptă să se întâmple o criză și apoi să adopte măsuri pompieristice.
”Acest lucru se vede și în gestionarea pandemiei: nu am luat decizii bune și reacționăm. De aceea, trebuie să creștem investițiile în educație și sănătate. Avem venituri fiscale foarte scăzute, cu care nu vom face față la provocările viitorului. Este nevoie de un regim fiscal mult mai echitabil, pe care nu-l avem în România, iar aceasta este o temă care nu există în România. Vin cei de la Comisie, vorbesc despre o societate incluzivă, de o etică a afacerilor. La noi, astfel de teme nu există. Toată discuția este legată de ”Vin banii”, ”Cine câștigă alegerile”, a mai adăugat Daniel Dăianu în dezbaterea organizată de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Institutul European din România (IER).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.