Astfel că pentru banii din meditații, profesorii trebuie să achite impozit pe venit și eventuale contribuții. Probalil că cea mai practică soluție în acest sens ar fi înregistrarea ca persoană fizică autorizată (PFA) sau ca întreprindere individuală (II) ori, de ce nu, se poate lua în calcul inclusiv înființarea unui SRL, spun specialiștii. De asemenea, profesorii pot încheia un contract de prestări servicii și, dacă încasează contravaloarea meditațiilor în numerar sau cu cardul, trebuie să dețină casă de marcat, condiție care nu este valabilă însă dacă încasările se fac în mod exclusiv prin transfer bancar.
Mai exact, cu privire la fiscalizarea veniturilor din meditații, prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF. Astfel, soluția cea mai practică pentru profesorii care dau meditații ar fi înființarea unui PFA cu acest obiect de activitate, sau a unui II, întrucât obligațiile declarative sunt similare, ori chiar a unui SRL, a subliniat, pentru avocatnet.ro, Elena Radulescu, expert contabil în cadrul Conta Rădulescu.
Concret, potrivit Codului fiscal, veniturile din activități independente cuprind “veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii, veniturile din profesii liberale și veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente."
Taxă de minim 15% pentru companiile mulţinaţionale, adoptată la Summit-ul G20 de la Roma
După cum spuneam, nu este exclusă nici desfășurarea activității de meditații sub umbrela unui SRL, astfel cum a menționat Elena Rădulescu, dacă profesorul respectiv dorește acest lucru, cu mențiunea că evidența financiar-contabilă se va ține după cum s-a optat pentru înființarea unui PFA ori a unui II sau, după caz, a unui SRL.
În plus, mai trebuie punctat și că un PFA permite o imediată gestionare a disponibilului bănesc, într-o formă simplificată, dar, din punct de vedere al cheltuielilor asociate, microîntreprinderea pare să fie forma de organizare cea mai avantajoasă, a evidențiat specialista.
De asemenea, conform legii, profesorii care dau meditații nu au obligația de a avea casă de marcat în condițiile în care încasează banii aferenți exclusiv prin transfer bancar.
Dacă totuși există și situații în care încasează în numerar sau folosind plata cu cardul, intervine obligația de a avea casă de marcat și/sau POS, după caz. Așadar, pentru sumele încasate cash sau cu cardul, profesorul va trebui să emită bon fiscal, deci să aibă casă de marcat pentru a fi în legalitate, existând, în acest sens, și case de marcat portabile.
Reamintim că, în scopul înființării unui PFA sau a unui II, profesorul meditator trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Național pentru Registrul Comerțului .
În mare, dosarul pentru constituirea unui PFA, de exemplu, trebuie să conțină actul de identitate, dovada sediului, specimenul de semnătură, precum și documentele care atestă pregătirea profesională.
Nu în ultimul rând, a evidențiat specialista din cadrul Conta Rădulescu, profesorii care dau meditații pot încheia un contract de prestări servicii având ca obiect servicii de meditații, cu precizarea, printre altele, a tarifului orar și cu descrierea temelor ce urmează a fi abordate și a planului de lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.