Banca Centrală a Turciei a decis să mărească dobânda de politică monetară cu 500 de puncte de bază, un pas prevăzut în avans de analiști, pentru a lupta împotriva inflației în creștere, care a atins 61,53% în septembrie, conform informațiilor furnizate de Reuters. Aceasta a fost decizia luată în cadrul celei de-a cincea ședințe de politică monetară sub conducerea noului guvernator Hafize Gaye Erkan. Astfel, dobânda de referință a fost majorată de la 30% la 35%. În luna august și septembrie, au avut loc și majorări de 750, respectiv 500 de puncte de bază.
Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale a Turciei a anunțat că intenționează să continue strângerea politicii monetare pentru a înfrâna rapid inflația, a stabili așteptările pentru inflație și a controla evoluția prețurilor. De asemenea, se va urmări atingerea țintei de inflație pe termen mediu de 5%, luând în considerare riscurile legate de evoluțiile geopolitice.
Economistul Liam Peach de la Capital Economics anticipează că Banca Centrală a Turciei va continua să majoreze dobânda cu 500 de puncte de bază în următoarele două ședințe din acest an, ceea ce ar putea contribui la corectarea dezechilibrelor macroeconomice.
În ultimii doi ani, lira turcească s-a depreciat cu aproape 70%, ca urmare a deciziilor președintelui Tayyip Erdogan de a schimba patru guvernatori la conducerea Băncii Centrale a Turciei în patru ani și de a insista asupra reducerii dobânzii, în ciuda nivelului ridicat al inflației, care a depășit 85% anul trecut. În septembrie, inflația a atins 61,53%, iar autoritățile prognozează că ar putea ajunge la 68% până la sfârșitul anului, chiar și în contextul politicii monetare agresive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.