Crearea unor tehnologii care să permită prognozarea din timp a mișcărilor seismice rămâne una dintre prioritățile speciliștilor în domeniu. În prezent, oamenii de știință analizează mai multe variante de soluținare a acestei probleme, dar toate sunt fie prea complicate, fie foarte departe de realitate.
Una dintre metodele care inspiră încrederea experților vizează măsurarea saltului vitezei de propagare a undelor seismice în apropierea faliilor, a fisurilor din sol. Experimentele de laborator au arătat că asemenea salturi de viteză ar putea indica apropierea unui cutremur.
Dacă în teorie totul pare simplu, în practică lucrurile se complică. Pentru că o astfel de tehnologie necesită cheltuieli importante, fiind vorba de crearea unor surse puternice de vibrații. Rezolvarea există însă: trenurile cu gabarit ridicat.
Citește și Cutremur în România. Al 19-lea din luna august
”Zgomotul generat de trecerea în viteză a trenurilor de marfă este exact ceea ce ne trebuie. Până de curând s-a crezut că zgomotul lor nu pătrunde prea adânc în pământ, dar ultimele cercetări au demontrat că oscilațiile generate de aceste garnituri feroviare se răspândesc la câțiva kilometri în adâncime. Cu alte cuvinte, zgomotul poate fi folosit pentru a prezice cutremure prin metode inteferenței seismice”, au explicat oamenii de știință americani, care au început deja să monteze, pentru testare, detectori de cutremuri de-a lungul căilor ferate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.