151 de furnizori selectați, cursuri online și fizic, sprijin pentru peste 7.500 de afaceri
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului (MEDAT) a anunțat lansarea unei noi componente în cadrul programului Start-Up Nation 2024-2025: formarea antreprenorială gratuită, adresată persoanelor fizice care intenționează să acceseze fonduri nerambursabile pentru înființarea unei afaceri.
Start-Up Nation finanțează și educația antreprenorială
Pentru prima dată de la debutul programului, Ministerul oferă și cursuri de pregătire antreprenorială, pe lângă sprijinul financiar nerambursabil. Potrivit ministrului Bogdan Ivan, această inițiativă vine în sprijinul celor care vor să înceapă un business, dar au nevoie de îndrumare profesională:
„Pentru prima dată, finanţăm în Start-Up Nation nu doar afacerile aflate la început de drum, ci şi cursuri gratuite de formare antreprenorială. O nouă afacere se bazează pe curajul şi ambiţia antreprenorului de a porni pe un traseu necunoscut. Pentru ca afacerea să aibă succes, este esenţial ca antreprenorul să fie pregătit, să aibă instrumentele necesare pentru a depăşi eventualele obstacole”, a declarat oficialul.
Înscrieri din 15 aprilie, prin platforma minimis.imm.gov.ro
Începând cu 15 aprilie 2025, persoanele eligibile se vor putea înscrie la cursurile gratuite accesând platforma https://minimis.imm.gov.ro/. Acolo vor putea alege unul dintre cei 151 de furnizori selectați de MEDAT, dar și modul de participare: online sau fizic, în locațiile puse la dispoziție de organizatori.
Cursurile se vor derula pe parcursul a patru luni, iar la final participanții vor primi un certificat de absolvire. Documentul este obligatoriu pentru cei care vor să aplice ulterior la finanțarea nerambursabilă prin programul Start-Up Nation și vor trebui, în termen scurt, să înființeze o firmă la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Locuri limitate și listă de rezervă
Platforma de înscriere va rămâne activă până la ocuparea completă a locurilor disponibile. MEDAT va menține și o listă de rezervă pentru cei care nu reușesc să prindă un loc în prima etapă. Lista completă a furnizorilor acreditați, împreună cu detalii despre locații și condițiile de participare, va fi disponibilă atât pe platforma menționată, cât și în aplicația informatică dedicată programului.
Finanțări de până la 250.000 de lei pentru minimum 7.500 de beneficiari
Start-Up Nation 2024-2025 prevede acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de maximum 250.000 de lei (circa 50.000 de euro) pentru cel puțin 7.500 de beneficiari. Obiectivul este crearea a minimum 15.000 de noi locuri de muncă la nivel național, cu accent pe incluziune socială și dezvoltare economică în regiunile defavorizate.
Două piloni, un singur obiectiv: susținerea antreprenoriatului
Programul este structurat pe doi piloni:
Pilonul I, destinat tinerilor sub 30 de ani, are un buget de 295,75 milioane euro și vizează regiunile mai puțin dezvoltate, dar și București-Ilfov.
Pilonul II, cu un buget de 150,435 milioane euro, se adresează persoanelor din categorii vulnerabile (tineri între 30 și 35 de ani, șomeri, persoane inactive, persoane din grupuri dezavantajate).
Bugetul total al programului este de 446,18 milioane de euro și este finanțat din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Educaţie şi Ocupare 2021-2027.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.