Gramul de aur s-a scumpit joi cu 5,47 bani, ajungând la o cotație record de 452,3179 lei, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Creșterea este de 0,01% față de valoarea anunțată miercuri, de 452,2632 lei. Aceasta este cea mai mare valoare atinsă de aur pe piața locală, pe fondul unor creșteri semnificative la nivel internațional.
Leul pierde teren în fața euro
Moneda națională a înregistrat joi o ușoară depreciere în raport cu euro, care a fost cotat la 4,9773 lei, în creștere cu 0,01 bani față de cotația precedentă de 4,9772 lei.
Pe de altă parte, leul s-a apreciat în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7671 lei, în scădere cu 0,93 bani (-0,19%) comparativ cu miercuri, când era la 4,7764 lei.
Și francul elvețian a înregistrat o ușoară creștere, fiind cotat de BNR la 5,2843 lei, cu 0,15 bani mai mult decât cotația anterioară de 5,2828 lei.
Aurul, la maxim istoric pe piețele internaționale
Pe piețele internaționale, aurul a continuat să crească, atingând un nou record absolut. Uncia de aur a ajuns joi la 2.954,83 dolari, depășind precedentul maxim stabilit miercuri.
Conform analiștilor citați de Bloomberg, creșterea aurului este alimentată de:
- Tensiunile geopolitice care cresc cererea pentru active sigure;
- Strategia Rezervei Federale a SUA, care nu dă semne că va reduce dobânzile prea curând;
- Îngrijorările privind politicile comerciale și geopolitice ale lui Donald Trump, ce au dus la o creștere de 27% a prețului aurului pe parcursul anului 2024.
Această tendință ascendentă face ca aurul să rămână un activ de refugiu pentru investitori, într-un context economic și politic tot mai incert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.