Publicitate
Moneda naţională s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9487 lei, în creştere cu 0,07 bani (0,01%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9480 lei.
Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,4256 lei, în creştere cu 1,42 bani (+0,09%), comparativ cu ziua de luni, când s-a situat la 4,4218 lei.
De asemenea, moneda naţională s-a depreciat faţă de francul elveţian, calculat de BNR la 4,8099 lei, în urcare cu 0,22 bani (0,29%), faţă de 4,7957 lei, cotaţia anterioară.
Gramul de aur s-a scumpit, marţi, cu 2,84 de lei (1,04%), până la valoarea de 273,5839 lei, de la 270,7414 lei, în şedinţa precedentă, transmite Agerpres.
Citeşte şi: Piața financiară din România are probleme? Adrian Negrescu: Putem spune că avem un ”Cod Galben”
Zvonuri alarmante din piață. În primul rând, cursul la casele de schimb a explodat la vânzare, depășind cu mult pragul psihologic de 5 lei. Se spune că nu ar mai fi lichidități. Analistul Adrian Negrescu a oferit, în exclusivitate pentru DCBusiness, explicațiile necesare.
Există un deficit de ofertă
”Războiul din Ucraina a adus îngrijorare şi pe piaţa financiară de la Bucureşti. De câteva zile, în piaţă există un deficit de ofertă pe zona principalelor valute, euro şi dolari. Nu este un deficit major, problemele manifestându-se mai ales pe tranzacţiile zilnice, nu la termen”, a subliniat Adrian Negrescu.
Analistul precizează că, ”în esenţă, este dificil, în momentul de faţă, pentru unii investitori să cumpere valută, mai ales în volume foarte mari”.
Temerile mediului de afaceri
Adrian Negrescu este de părere că ”motivul are legătură, probabil, cu temerile mediului de afaceri privind impactul sancţiunilor economice aplicate Rusiei.
Altfel spus, putem spune că avem un ,,Cod Galben’’ în piaţa valutară internaţională, iar efectele încep să se simtă şi pe piaţa locală”, a adăugat expertul.
Nu există motive de panică
”Ce înseamnă acest lucru? Faptul că firmele nu mai sunt dispuse să se angajeze aşa uşor în tranzacţii şi caută să îşi conserve resursele financiare în perspectiva vremurilor tulburi pe care le traversăm.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.