Leul a pierdut teren şi în faţa dolarului american, care a fost cotat la 4,7640 lei, în creştere cu 4,64 bani (+0,98%), comparativ cu miercuri, când s-a situat la 4,7176 lei.
Moneda naţională s-a apreciat faţă de francul elveţian, calculat de BNR la 5,0162 lei, în scădere cu 0,64 bani (-0,13%), faţă de 5,0226 lei, cotaţia anterioară.
Gramul de aur s-a ieftinit, joi, până la valoarea de 269,9403 lei, de la 270,4325 lei, în şedinţa precedentă.
ROBOR la trei luni continuă să scadă și ajunge la 7,94% pe an
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 7,94% pe an, de la 7,96% pe an, cu o zi în urmă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,13% pe an, de la 8,15% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a fost cotat la 8,31% pe an, faţă de 8,33% pe an, miercuri.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Dan Suciu (BNR). Avertisment pentru românii cu credite în IRCC
La câteva ore după ce guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, atrăgea atenția că până la finalul acestui an, rata inflației va fi mai mare decât în prezent, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a lansat alt avertisment.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României a declarat în direct la Euronews România că indicele IRCC, în funcție de care este calculată rata dobânzilor pentru cele mai multe dintre credite, va crește și va depăși ROBOR, chiar și pe fondul scăderii inflației. Dan Suciu a evidențiat că „dobânzile în România față de inflația existentă sunt mici” deoarece „într-o lume normală, dobânzile sunt peste inflație”.
Astfel, reprezentantul BNR a precizat că în momentul de față majoritatea creditelor, adică aproape 500.000, sunt cotate la IRCC, iar „vreo 300.000 de credite mai sunt cotate cu ROBOR”, și a avertizat că IRCC va crește întrucât există un decalaj de câteva luni față de ROBOR.
Se poate calcula în avans
„Toate creditele noi sunt cotate la IRCC, conform noii legi din 2019. (…) E clar că indicele IRCC va crește. Are un decalaj față de ROBOR de aproximativ șase luni. Cu timpul el va crește. Se poate calcula în avans. Știi cam cu trei luni înainte cât va fi. În funcție de ce s-a întâmplat pe aceeași piață pe care evoluează ROBOR, la cotațiile la care se fac tranzacții. IRCC-ul evident că va crește. Marea problemă este că în momentul în care ROBOR-ul va începe să scadă, odată ce va scădea și inflația. Va veni și acel moment în care inflația va începe să scadă mai semnificativ. Atunci va începe să scadă ROBOR-ul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.