Evenimentul va fi transmis LIVE pe platformele: DCNewsTV, DCNews și DCBusiness, pe paginile de Facebook ale acestora și pe canalul de YouTube DCNews.
În România, aruncarea necorespunzătoare a deșeurilor reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm, aceasta afectând atât mediul înconjurător, cât și calitatea vieții și îngreunând, în multe cazuri, activitatea economică. De-a lungul timpului, autoritățile centrale și locale, organizații de mediu sau companii au inițiat acțiuni ample pentru strângerea gunoaielor aruncate în păduri, pe ape, pe drumurile publice și în general... peste tot.
Sunt de notorietate mai multe campanii naționale derulate pe tot parcursul anului. De la curățenia de primăvară din lunile martie-aprilie, până la Ziua Națională a Curățeniei, în septembrie. În cadrul Campaniei Naţionale „Curăţăm România!”, lansată de Ministerul Mediului și finanțată de Administrația Fondului de Mediu au avut loc peste 400 de acțiuni de ecologizare a pădurilor, apelor, colectare a anvelopelor, deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), precum şi de ecologizare a zonelor publice din oraşe şi comune. De asemenea, au fost adunate peste 3 milioane de kilograme de deşeuri abandonate. Din 2009 până în prezent, în cadrul Zilei de Curățenie Națională, peste 2.400.000 de voluntari au luat parte la acțiunile Let’s Do It, România! desfășurate la nivel național.
Și în 2025, numeroase județe din România vor da startul campaniilor de curățenie de primăvară, sunt mai multe proiecte în acest sens în derulare sau pe punctul de a fi derulate. Inițiative sunt, curățenie se face, problema este că munții de gunoaie reapar în aceleași locuri sau în multe altele. Cum putem opri aruncarea gunoaielor? Ce lipsește: legislație sau voință în implementarea acesteia? De aici pornim dezbaterea...
Teme de dezbatere
Legislația privind gestionarea deșeurilor și prevenirea poluării mediului are nevoie de îmbunătățiri? Este necesară o înăsprire a sancțiunilor sau o întărire a instituțiilor statului pentru aplicarea cadrului legislativ existent?
Cum putem scăpa de munții de gunoaie care reapar la puțin timp după fiecare campanie de ecologizare
Sistemul Garanție-Returnare din România, cel mai mare astfel de proiect din Europa, după Germania, la mai bine de un an de la implementare. Moment de bilanț. Impactul în societate și economie
Economia circulară-următorul pas: principalele măsuri care trebuie adoptate, conform cerințelor UE prevăd că până în anul 2030 toate ambalajele introduse pe piață să fie reutilizabile sau reciclabile într-un mod economic viabil. Putem face acest lucru în doar 5 ani?
Țintele de reciclare și valorificare vor aduce majorări în prețurile de reciclare, colectare. Începând cu anul 2023, ţintele au crescut la 65%, iar din acest an la 70%. Cum vor acționa autoritățile?
Protecția mediului, inclusiv în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și reciclare
Sunt tarifele la salubritate mult prea mari sau accesul la aceste servicii mult prea restrictiv pentru populație?
Avem nevoie de campanii ample de conștientizare, dar și de comunicare a sancțiunilor ce pot fi aplicate?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.