"Astăzi se văd rezultatele vizitei pe care am făcut-o la Cupru Min, acum 4 luni, atunci când am vorbit cu cei din conducerea societăţii despre necesitatea investiţiilor în tehnologie, dar şi despre lucrări de supraînălţare a barajului iazului de decantare. Pentru aceste investiţii vor fi alocate peste 43 de milioane de lei ce reprezintă 50% dividende astfel încât proiectele de investiţii să fie demarate cât mai repede", a declarat Florin Spătaru, citat într-un comunicat transmis de ministerul de resort.
Ministerul Economiei a iniţiat un memorandum, în conformitate cu Ordonanţa Guvernului nr.64/2001 actualizată, privind repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, care promovează ca Societatea Cupru Min SA să beneficieze de un procent de 50% vărsăminte la bugetul de stat, reprezentând dividende din profitul realizat în anul 2021, pentru a asigura sursa proprie de finanţare a investiţiilor şi de susţinere a producţiei.
"Voi promova memorandumul pentru repartizarea a 50% din profit la următoarea şedinţă de Guvern, iar cât de curând posibil, vom aproba şi Hotărârea de Guvern pentru ca banii să poată fi investiţi conform planului de management. Unul dintre cele mai importante proiecte prevăzute în plan este creşterea capacităţii de depozitare a iazului de decantare Valea Şesei, astfel încât să fie asigurată depozitarea sterilului de flotaţie pentru respectarea normelor de mediu. De asemenea, i-am transmis conducerii Cupru Min că o aştept la ministerul economiei şi cu un plan de valorificare a sterilului, o etapă esenţială într-un proces integrat de exploatare", a adăugat Florin Spătaru.
Planul de management al Cupru Min prevede o serie de proiecte de investiţii, precum lucrări de descopertă, forare, derocare, excavaţii şi transport minereu steril la haldă, lucrări de supraînălţare baraj iaz decantare Valea Şesei de la cota 705 mdM la cota 710 mdM, lucrări de modernizare instalaţii electrice, proiectarea, achiziţia, montajul şi punerea în funcţiune a unei linii noi de flotaţie care să prelucreze o cantitate de cca 500-600 t/h, cu o eficienţă tehnologică de minim 82% şi achiziţie de utilaje de mare capacitate pentru exploatarea carierei de cupru.
Ministrul Economiei a vizitat duminică şi Muzeul Mineritului Galeriile Romane de la Roşia Montană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.