1. Pensia de urmaș a soțului supraviețuitor acordată când decesul soțului susținător s-a produs în urma unui accident de muncă/boală profesională, cea acordată pe o perioadă de șase luni de la data decesului și cea acordată soțului care are în îngrijire unul sau mai mulți copii de până la șapte ani se pot cumula cu veniturile din salarii dacă acestea nu depășesc 35% din câștigul salarial mediu brut.
2. Cumulul până la limita de 35% din câștigul salarial mediu brut este permis și în cazul veniturilor din activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni ori din numirea în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului.
3. Pensia de urmaş gradul I sau II de invaliditate nu se poate cumula deloc cu veniturile din salarii. Prevedere valabilă și pentru pensia de urmaș a soțului supraviețuitor încadrat în gradul I sau II de invaliditate.
Citește și Situații când se suspendă plata pensiei. Detalii neștiute
4. Pensia de urmaș a copilului încadrat în gradul III de invaliditate se poate cumula cu astfel de venituri atâta timp cât nu se depășește jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă respectiv.
În schimb, atunci când vine vorba de venituri independente (cele de mai sus sunt considerate venituri dependente), este permis cumulul pensiilor de urmaș cu acestea fără să existe limitări absolute sau parțiale, precizează Avocatnet. Practic, dreptul la pensie nu se va suspenda dacă beneficiarul pensiei de urmaș mai obține ceva bani ca persoană fizică autoriată (PFA) sau drepturi de proprietate intelectuală, din chirii, activități agricole ș.a. asemenea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.