Este vorba, în primul rând de analiștii băncii americane de investiții Goldman Sachs Group Inc., potrivit cărora prețul aurului va atinge, până la finalul anului, 3.100 de dolari uncia. De ce? Din cauza cererii de aur din partea băncilor centrale care, potrivit experților Lina Thomas și Daan Struyven, ar putea atinge o medie de 50 de tone pe lună, o valoare mai ridicată decât se estima anterior.
Mai mult, dacă incertitudinile legate de politicile economice persistă, inclusiv cele privind tarifele comerciale, uncia de aur ar putea ajunge chiar la 3.300 de dolari, în contextul înmulțirii pozițiilor speculative. Ceea ce ar echivala cu un câștig anual de 26%, conform calculelor Bloomberg.
Mergeți pe aur!
"Reluăm recomandarea noastră 'Mergeți pe aur, cumpărați aur, investiți în aur'. Vedem o valoare semnificativă de hedging în pozițiile pe termen lung, din cauza posibilelor intensificări ale tensiunilor comerciale", au explicat cei doi analiști de la Goldman Sachs. În opinia lor, temerile legate de inflație și riscuri fiscale ar putea determina băncile centrale, mai ales cele care dețin mari rezerve de titluri de stat americane, să cumpere mai mult aur.
Estimări optimiste într-un context geopolitic incert
Revizuirea estimărilor Goldman Sachs vine în contextul altor previziuni optimiste ale marilor bănci internaționale. La începutul lunii februarie, analiștii Citigroup Inc. au apreciat că uncia de aur va depăși pragul de 3.000 de dolari în următoarele trei luni, pe fondul tensiunilor geopolitice și al războaielor comerciale alimentate de Trump.
UBS și-a actualizat, la rândul ei, previziunile privind prețul aurului, estimând că metalul galben ar putea atinge un vârf de peste 3.200 de dolari înainte de a se stabiliza la niveluri ridicate.
„Deși suntem abia în februarie, se pare că s-au întâmplat deja prea multe lucruri. Dacă această senzație vizează întreaga piață financiară, aurul a cunoscut tulburări fără precedent și prețuri record în mai puțin de șase săptămâni de la începutul anului”, a comentat Joni Teves, strateg la UBS.
Prin urmare, a adăugat el, ”ne vedem obligați să ne actualizăm opiniile în privința aurului și să revizuim în sus previziunile noastre de preț. Ca atare, până la sfârșitul anului va exista un vârf, o valoare mult mai ridicată decât estimările anterioare. Uncia ar putea urca la 3200 de dolari, dacă nu chiar mai sus”, a spus el.
Aurul depășește bursele mondiale la capitolul rentabilitate
Luni seara, pe piața spot, aurul se tranzacționa la 2.912 dolari uncia, după ce săptămâna trecută a atins un maxim istoric de peste 2.942 dolari uncia. Pe parcursul ultimelor 12 luni, prețurile aurului au crescut cu aproximativ 44%, depășind semnificativ avansul de 18% înregistrat de bursele mondiale în aceeași perioadă. Această tendință confirmă interesul investitorilor pentru aur ca activ de refugiu în perioade de incertitudine economică și geopolitică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.