Vechimea în muncă a putut fi cumpărată încă de la sfârșitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Numai că, la momentul respectiv, persoanele din țara noastră au primit posibilitatea de a achita retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani consecutivi. Tot atunci, acest drept a fost oferit temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu a mai fost posibilă.
Vechime în muncă. Atenție! Perioade ignorate la stabilirea pensiei
Astfel, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani fără ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Prin urmare, dispare condiția ca cei cinci ani să fie considerați consecutivi, iar posibilitate de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații.
“Orice persoană care a realizat un stagiu minim de cotizare de cel puțin 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare social.”, scrie în noua lege a pensiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.