Miniștrii Uniunii Europene au convenit luni, în linii mari, că blocul comunitar ar trebui să prioritizeze negocierile cu Statele Unite pentru eliminarea tarifelor impuse de președintele Donald Trump, în locul unei escaladări prin măsuri de represalii — deși Bruxelles-ul finalizează un prim pachet de contramăsuri țintite.
Cei 27 de membri ai UE se confruntă cu tarife de import de 25% pe oțel și aluminiu, dar și pe automobile, precum și cu tarife „reciproce” de 20% pe aproape toate celelalte categorii de bunuri, în cadrul politicii comerciale dure promovate de Trump împotriva țărilor despre care susține că impun bariere ridicate produselor americane.
Miniștrii europeni responsabili de comerț s-au reunit luni la Luxemburg pentru a discuta strategia de răspuns a Uniunii, dar și relațiile cu China. Mulți dintre oficiali au subliniat că prioritatea UE ar trebui să fie evitarea unui război comercial deschis prin reluarea dialogului cu Washingtonul.
„Trebuie să rămânem calmi și să reacționăm într-un mod care să evite escaladarea conflictului. Bursele ne arată deja ce se poate întâmpla dacă răspundem impulsiv. Dar suntem pregătiți să aplicăm contramăsuri dacă e nevoie, pentru a-i aduce pe americani la masa negocierilor”, a declarat ministra olandeză a comerțului, Reinette Klever.
Până acum, discuțiile cu Washingtonul s-au dovedit dificile. Comisarul european pentru comerț, Maros Sefcovic, a descris întâlnirea sa de vineri cu reprezentanții americani — care a durat două ore — drept una „francă”, spunând că a atras atenția asupra faptului că tarifele americane sunt „dăunătoare și nejustificate”.
Uniunea Europeană urmează să aprobe în această săptămână un prim set de contramăsuri ce ar putea viza importuri americane în valoare de până la 28 de miliarde de dolari — de la ață dentară la diamante — ca răspuns la tarifele pe oțel și aluminiu, și nu la tarifele generale de tip reciproc.
Totuși, acest prim pas a stârnit deja tensiuni, după ce Trump a amenințat cu un tarif de 200% pe băuturile alcoolice europene dacă UE merge mai departe cu planul de a impune o taxă de 50% pe bourbonul american. Franța și Italia, mari exportatoare de vinuri și băuturi spirtoase, și-au exprimat îngrijorarea.
Până la finalul lunii aprilie, UE intenționează să propună un pachet mai amplu de măsuri ca reacție la tarifele impuse de SUA asupra mașinilor și la cele generale de 20%.
Cu toate acestea, într-un conflict comercial bazat pe tarife pe bunuri, Bruxelles-ul are mai puține opțiuni decât Washingtonul. În 2024, exporturile americane în UE s-au ridicat la 334 de miliarde de euro, în timp ce exporturile UE în SUA au fost de 532 de miliarde.
Ministrul francez al comerțului, Laurent Saint-Martin, a sugerat că nu ar trebui excluse nici măsurile mai dure, cum ar fi activarea Instrumentului european împotriva constrângerii (ACI), care ar permite blocului să vizeze servicii americane sau să limiteze accesul companiilor din SUA la licitațiile publice europene.
„Nu trebuie să excludem nicio opțiune — fie că vorbim despre bunuri sau servicii — și trebuie să fim deschiși în a utiliza instrumentele europene, care sunt cuprinzătoare și pot deveni extrem de agresive”, a declarat Saint-Martin.
Alți oficiali europeni au pledat însă pentru prudență. Simon Harris, ministrul irlandez de externe, a descris ACI ca fiind „opțiunea nucleară” și a spus că majoritatea statelor membre nu sunt încă dispuse să meargă în această direcție, cel puțin nu pentru moment.
Ministrul economiei din Germania, Robert Habeck — al cărui partid, Verzii, nu va mai face parte din următorul guvern — a declarat că UE trebuie să conștientizeze poziția de forță în care se află, dacă rămâne unită.
„Piețele bursiere se prăbușesc deja, iar daunele ar putea deveni și mai mari... America este, în acest moment, într-o poziție de slăbiciune”, a spus Habeck, adăugând că declarațiile lui Elon Musk despre necesitatea unor tarife zero între UE și SUA reflectă tocmai această realitate.
Totuși, Habeck a atras atenția că orice pachet de contramăsuri trebuie să fie coerent: „Dacă fiecare stat membru UE iese în față spunând că are o problemă aici cu vinul roșu, dincolo cu whiskey-ul, sau cu fisticul, atunci nu vom ajunge nicăieri”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.