Așadar, cumpărătorii de mașini la mâna a doua au posibilitatea de a afla informații despre mașinile care-i interesează, printr-o aplicație gestionată de RAR. Prin intermediul aplicației Istoric Vehicul, disponibilă gratuit pe site-ul RAR, cei interesați pot verifica istoricul oricărui vehicul care a trecut măcar o dată pe la RAR.
Pe lângă istoricul unei mașini, cei interesați de o anumită mașină pot afla și ce avarii a suferit aceasta de-a lungul timpului. Datele despre daunele unei mașini sunt preluate de la firmele de asigurări și acoperă majoritatea mașinilor înmatriculate în țara noastră.
Însă, pentru aflarea daunelor suferite de o mașină de-a lungul timpului, cei interesați trebuie să plătitească online o taxă care se ridică la suma de 35 de lei.
Pentru a afla date despre o mașină, cei interesați trebuie să intre în secțiunea Istoric Vehicul de pe site-ul RAR (buton în partea superioară) și să furnizeze o adresă de e-mail și seria de caroserie sau de șasiu a mașinii.
Apoi, pe adresa de e-mail furnizată se va primi un cod de confirmare, care va trebui introdus în aplicație. Ulterior, pe adresa de mail se va primi și raportul privind istoricul mașinii.
Printre datele din istoricul unei mașini se numără:
activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor de ITP autorizate);
existenţa/ valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului;
câteva date tehnice şi de identificare;
norma de poluare;
valabilitatea inspecției tehnice periodice.
Pentru ce date se aplică taxa de 35 de le
Suplimentar, dacă mașina apare cu daune în baza de date a RAR, aplicația semnalizează acest lucru și se poate merge la pasul următor, respectiv obținerea unor informații legate de daunele suferite de autovehicolul în cauză..
În acest caz, după plata online a sumei de 35 de lei, se vor primi, tot prin e-mail, informații legate de daunele suferite de mașină precum:
- zona în care au fost avarii, inclusiv poziţionarea acestora pe un vehicul – machetă;
- intervalul valorii devizului de reparaţie;
- intervalul în care se încadrează numărul de kilometri înregistrat la data întocmirii devizului;
- dacă a fost o daună majoră din punct de vedere economic;
- dacă au fost afectate principalele elemente de siguranţă sau din structura de rezistenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.