Specialiştii consultaţi de către CFA România în vederea publicării Indicatorului de Încredere Macroeconomică estimează o depreciere a monedei naţionale în raport cu euro în următoarele luni.
CFA România anunţă că indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut usor in luna septembrie, (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte. Aceasta situatie s-a datorat scaderii componentei de conditii curente. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni a scazut fata de exercitiul anterior si s-a situat la valoarea medie de 6,86%.
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, peste 84% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni. Nu a fost inregistrata nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0169 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0607 lei pentru un euro.
Adrian Codirlașu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania declara: “Incetinirea cresterii economice precum si noile masuri fiscale s-au reflectat si in componenta de conditii curente a indciatorului de incredere, componenta care a inregistrat o scadere de 6,6 puncte fata de exercitiul anterior. De asemenea, conduita politicii fiscale s-a reflectat in anticipatiile de defict bugetar pentru anul current, deficitul anticipat pentru acest an inregistrand cea mai mare valoare de la inceputul anului.”
Ce se va întâmpla cu preţurile
Referitor la evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale in orase, 53% dintre participanti anticipeaza o scadere a acestora in timp ce 42% dintre participanti anticipeaza o stabilitate in urmatoarele 12 luni. De asemenea 73% dintre participanti considera ca preturile actuale sunt supraevaluate, iar 21% ca sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipatiilor este de 5,8%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real a inregistrat valoarea de 2,2%. Datoria publica calculata ca procent in PIB este anticipata sa se majoreze la 54% in urmatoarele 12 luni.
Asociatia CFA Romania are peste 250 de membri, detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®). Comunitatea CFA mai cuprinde si aproximativ 100 de candidati la unul din nivelurile de examinare.
Profesionistii care sunt membri ai Asociatiei CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice etc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.