De cele mai multe ori, când se aduce în discuție aplicarea textelor de lege, atât persoanele fizice cât și cele juridice se pot confruntă cu diverse situații dificil de interpretat, mai ales că suntem afectați nu doar de schimbările legislative naționale, cât și de cele ce au loc la nivel european și global și care de multe ori nu văd p transpunere tocmai fericită în legislația națională.
În acest sens, pentru a beneficia de sprijin în interpretarea corectă a prevederilor legale în vigoare, recomandată este contractarea unor persoane specializate în astfel de arii, și anume societăți specializate în furnizarea de servicii de consultanță fiscală care au echipe specializate pe diverse arii de taxe și care dispun de cunoștințe solide și pot înțelege mult mai bine aspectele fiscale ce trebuie luate în considerare în diverse cazuri.
Rolul consultantului fiscal
Consultantul fiscal este o persoană specializată în domeniu care dispune de o bună pregătire și experiență acumulată în timp.
Rolul său este acela de a crește gradul și eficiența unei societăți și de a oferi informații suficient de clare și obiective referitoare la activitatea acesteia, de a oferi siguranța că întreg procesul societății respective se desfășoară în conformitate cu prevederile naționale, respectiv internaționale.
De asemenea, poate oferi îndrumare și sprijin persoanelor fizice care prin lege sunt obligate la declararea și plata anumitor impozite specifice.
Serviciile pe care le poate oferi un consultant fiscal
Serviciile de consultanță fiscală pe care o persoană specializată în domeniu le oferă acoperă toată aria de situații prevăzute de Codul fiscal, precum și de Codul de procedură fiscală și legislația conexă.
Astfel, consultantul fiscal se poate ocupă de toate aspectele sensibile din punct de vedere fiscal, lucrând atât pentru persoane fizice cât și juridice, oferind consultanță fiscală punctuală, servicii de revizie fiscală, expertize judiciare și extrajudiciare, dar și asistență contribuabililor care se află în dificultate în vederea gestionării relațiilor cu administrația fiscală.
La o privire de ansamblu, se poate susține faptul că activitatea consultantului fiscal constă în acordarea de servicii profesionale care privesc acordarea de asistență de specialitate la întocmirea declarațiilor de impozite și taxe, asistență pe probleme fiscale și referitoare la creanțele bugetare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum și de reprezentare în fața autorităților fiscale, inclusiv în cadrul inspecțiilor fiscale.
În fapt, în spatele conceptului de consultanță fiscală se află o arie mai amplă de servicii. Astfel, se poate spune faptul că printre activitățile pe care le desfășoară un consultat fiscal și care în timp se dovedesc a fi un real ajutor se numără următoarele:
• acordarea de asistență și îndrumare în ceea ce privește diverse spețe din domeniul fiscal;
• prezentarea aspectelor fiscale ce pot influența rezultatele previzionate și deciziile de management;
• oferirea de asistență în ceea ce privește problemele apărute și reglementate de procedurile fiscale cu referire la întocmirea documentelor necesare pentru exercitarea căilor de atac împotriva titlurilor de creanță emise de către autoritățile fiscale;
• furnizarea de asistență de specialitate și servicii necesare în ceea ce privește întocmirea declarațiilor fiscale - în acest sens, în anumite cazuri prevăzute prin lege, consultantul fiscal poate furniza și servicii de certificare a acestora;
• asigurarea de asistență necesară și reprezentarea contribuabililor în fața autorităților fiscale, inclusiv pe perioada derulării inspecțiilor fiscale;
• oferirea de informări periodice privind schimbările legislației fiscale ce pot avea impact atât asupra activității persoanelor juridice, cât și asupra persoanelor fizice.
• efectuarea unor exerciții de revizie fiscală care să ajute companiile să se pregătească pentru o eventuală inspecție fiscală viitoare prin identificarea ariilor fiscale de risc la care sunt expuși și oferirea de asistență în diminuarea lor.
Mai mult, consultantul fiscal poate oferi informații referitoare la organizarea și ținerea în evidență a contabilității în conformitate cu legislația în vigoare. În plus, acesta poate oferi sprijin în ceea ce privește instruirea personalului cu privire la întocmirea corectă a documentelor primare și circuitul acestora în cadrul societății.
Citește și Ce beneficiile extrasalariale au pierdut românii odată cu pandemia
În concluzie, consultantul fiscal este o persoană profesionistă care poate ajută la identificarea politicilor contabile și fiscale cele mai avantajoase pentru societate, poate oferi asistență societății cu ocazia controalelor fiscale și relația cu instituțiile publice în domeniu, dar și asistență la înființarea societății, eventuale procese de reorganizare ale acesteia etc. prin acordarea de consultanță în ceea ce privește alegerea celei mai bune opțiuni din punct de vedere fiscal și contabil.
Atunci când o companie dorește, de exemplu, să desfășoare o tranzacție sau o activitate nouă, de la o simplă vânzare – cumpărare, până la o operațiune mai complexă cum este o fuziune sau o divizare, implicarea unui consultant fiscal care să ajute compania respectivă să implementeze corect tranzacția sau activitatea respectivă poate face o diferență majoră.
Avantajul major pe care îl constituie contractarea la timp a unui consultant fiscal constă în evitarea anumitor costuri ulterioare că urmare a controalelor fiscale care identifică o aplicare incorectă a prevederilor legale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.