Brexit fără acord. Cum sunt afectate studiile în Marea Britanie

DCBusiness Team |
Data publicării:
Cum sunt afectati cei care vor sa studieze in Marea Britanie
Cum sunt afectati cei care vor sa studieze in Marea Britanie

Uniunea Europeană întrevede ''din ce în ce mai probabil'' ca Regatul Unit să iasă din Uniunea Europeană fără niciun acord la 12 aprilie, motiv pentru care Comisia Europeană şi-a încheiat luni pregătirile în vederea scenariului fără niciun acord. În acest caz Regatul Unit va deveni o ţară terţă şi nu i se va aplica nicio măsură tranzitorie. 

De la data respectivă, întreaga legislaţie primară şi secundară a UE va înceta să se aplice Regatului Unit. Nu va mai exista o perioadă de tranziţie, după cum se prevede în Acordul de retragere. O astfel de situaţie va cauza grave perturbări pentru cetăţeni şi întreprinderi. În acest context, Comisia Europeană informează care vor fi condiţiile în care se vor putea face studii, cursuri de formare sau voluntariat în Regatul Unit în eventualitatea unui Brexit fără acord. 

Dacă Londra va ieşi din blocul comunitar fără acord, cetăţenii UE care studiază sau urmează un curs de formare în Regatul Unit vor fi supuşi normelor Regatului Unit privind reşedinţa. 

Guvernul Regatului Unit a anunţat că aceste persoane nu trebuie să solicite statutul de imigrant sau o viză în cazul în care nu intenţionează să rămână în Regatul Unit mai mult de 3 luni. Pentru a rămâne mai mult de 3 luni, vor trebui să solicite un permis de şedere temporară pentru cetăţenii europeni (https://www.gov.uk/guidance/european-temporary-leave-to-remain-in-the-uk). 

Studenţii Erasmus+ 

Studenţii incluşi în programul Erasmus+ la o universitate din Regatul Unit la data ieşirii acestei ţări din UE nu-şi vor întrerupe schimbul universitar. Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra unui regulament pentru a se asigura că schimburile în curs nu vor fi întrerupte. Regulamentul se aplică în cazul studenţilor din învăţământul superior, ucenicilor şi elevilor din învăţământul profesional şi tehnic, tinerilor care urmează activităţi de învăţare non-formală, personalului din educaţie şi formare, persoanelor implicate în activităţile pentru tineret şi liderilor de tineret. Cu toate acestea, cei vizaţi ar trebui să aibă în vedere faptul că regulamentul se referă doar la schimburile care încep înainte de data retragerii. 

Citește și: Anunț oficial: UE, pregătită de Brexit fără acord

Programul Erasmus+ după retragerea Regatului Unit din UE 

Este posibil ca planurile celor care doresc să participe la acest schimb universitar după ce Regatul Unit nu va mai face parte din UE să fie afectate. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă care, dacă va fi adoptată, ar permite UE să continue finanţarea Erasmus + în Regatul Unit în 2019. Posibilitatea de a participa la acest schimb universitar depinde de o serie de factori, precum continuarea contribuţiei Regatului Unit la bugetul UE în 2019, de organizaţiile gazdă din Regatul Unit (în acest caz, universitatea) şi de posibilitatea ca activităţile să se încheie la 31 decembrie 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze direct universităţii. 

Proiecte în derulare de cooperare cu o şcoală din Regatul Unit finanţate prin Erasmus+ 

Aceste proiecte ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerul din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul Erasmus+. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. În acest caz, celor interesaţi li se recomandă să se adreseze agenţiei naţionale Erasmus+ (https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/contact/national-agencies_ro). 

Proiecte culturale în curs, finanţate în temeiul programului "Europa creativă", cu parteneri din Regatul Unit 

Aceste proiecte de cooperare ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, partenerii din Regatul Unit nu vor mai putea participa la programul "Europa creativă". 

Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectele ar putea fi finanţate în continuare în 2019. În acest caz, celor interesaţi li se recomandă să se adreseze serviciului pentru programul "Europa creativă" 
din statele membre al celor interesaţi (https://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/contact_en). 

Proiect de cercetare în Regatul Unit cu sprijin financiar în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie 

Proiectul de cercetare ar putea fi afectat deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul acţiunilor Marie Sklodowska Curie. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. Acţiunile Marie Sklodowska Curie vor continua să sprijine cercetătorii din statele membre ale UE (UE27) sau din ţările terţe care sunt asociate la programul Orizont 2020. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze îndrumătorului şi responsabilului de proiect din cadrul Agenţiei Executive pentru Cercetare a Comisiei Europene. 

Voluntariat, stagiu sau loc de muncă oferite în temeiul Corpului european de solidaritate în Regatul Unit sau cu implicarea unei organizaţii din Regatul Unit 

Postul sau activitatea din cadrul Corpului european de solidaritate ar putea fi afectate deoarece, începând cu data retragerii, organizaţia din Regatul Unit nu va mai putea beneficia de finanţare în temeiul programului respectiv. Cu toate acestea, Comisia a prezentat o propunere legislativă pentru abordarea acestei situaţii. În cazul în care propunerea respectivă este adoptată şi dacă Regatul Unit îndeplineşte anumite condiţii, proiectul ar putea fi finanţat în continuare în 2019. Celor interesaţi li se recomandă să se adreseze organizaţiei care furnizează fondurile pentru postul sau activitatea respectivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența 0.0010
Zi precendentă 4.9749
USD
Azi 4.8284
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.8284
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.8284 RON
GBP flag1 GBP = 5.8939 RON
CHF flag1 CHF = 5.2980 RON
AUD flag1 AUD = 2.9955 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3512 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0310 RON
NOK flag1 NOK = 0.4242 RON
SEK flag1 SEK = 0.4329 RON
XAU flag1 XAU = 419.8038 RON
Monede Crypto
1 BTC = 494314.50RON
1 ETH = 15917.79RON
1 LTC = 568.69RON
1 XRP = 14.99RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16927.96-0.51%
BET-BK3177.08-0.52%
BET-EF918.80-0.43%
BET-FI63133.33-0.10%
BET-NG1227.02-0.12%
BET-TR37328.97-0.51%
BET-TRN36283.70-0.51%
BET-XT1462.93-0.47%
BET-XT-TR3171.25-0.47%
BET-XT-TRN3089.00-0.47%
BETAeRO879.90-0.73%
BETPlus2500.95-0.53%
RTL37682.56-0.48%

Opinii

Profesorul Mircea Coșea

Reducerea personalului bugetar: soluție sau populism? Mircea Coșea explică ce este greșit

Profesorul de economie Mircea Coșea oferă o...

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Comunicate de presa

Foto: pexels.com
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel