Cum și-a revenit Amsterdam după ciuma bubonică din 1665 Studiu

Oana Pavelescu |
Data publicării:

Orașul a fost devastat de o epidemie mortală de ciumă bubonică. Pe măsură ce cimitirele din districtele mai sărace au început să se umple, cei bogați s-au împrăștiat spre casele lor de la țară, în timp ce cei care au rămas au făcut tot posibilul să se mențină sănătoși prin distanțarea socială. 

Persoanele bolnave nu aveau voie în locurile publice precum  piețe, hanuri și biserici, în timp ce casele infectate îi avertizau pe vizitatori cu un semn atârnat afară - o grămadă de paie legată cu trei benzi. Este posibil ca aceste măsuri să fi ajutat, dar nu au fost suficiente pentru a opri ciuma. În momentul în care epidemia s-a stins în 1665, boala ucisese 24.000 de cetăței ai Amsterdamului - aproximativ 10% din populație.

În termeni procentuali, ciuma în Amsterdam a fost mai mortală decât ceea pierderile înregistrate în timpul pandemiei de coronavirus, până la această oră.
Însă experiențele secolului al XVII-lea sunt incomode în multe orașe din secolul XXI: o boală extrem de contagioasă care blochează economia, evidențiind inegalitatea socială, restricționând călătoriile și obligând cetățenii să-și reducă interacțiunile între ei.

Pe măsură ce unele părți ale lumii intră provizoriu în perioada de recuperare de după  coronavirus, un nou studiu care examinează revenirea post-epidemică în Amsterdam la normalitate ar putea prefigura, de asemenea, ceea ce orașele contemporane se pot aștepta în viitorul apropiat. Privind piața imobiliară din secolul al XVII-lea, studiul constată că prețurile au scăzut într-adevăr brusc, pe măsură ce economia a scăzut în timpul pandemiei de ciumă. Pe măsură ce ratele de deces au scăzut, însă, lucrurile s-au stabilizat cu o viteză surprinzătoare, urmată de o perioadă de inovație urbană care a avut în cele din urmă efecte pozitive.

Studiul, care examinează și efectul economic al holerei din Parisul secolului al XIX-lea, complică viziunea asupra modului în care orașele au fost afectate istoric de epidemii. Studiul arată că orașele pot prospera după crize grave de sănătate. Acest lucru se întâmplă, sugerează studiul, parțial pentru că șocul poate forța schimbări care creează condiții de viață mai bune, mai favorabile prosperității.

Citește și: Mișcările anti mască sunt vechi de 100 de ani. Gripa Spaniolă vs. COVID-19

Cum și-a revenit Amsterdamul

Scris de Marc Francke din Amsterdam Business School și Erasmus School of Economics Matthijs Korevaar și publicat în Journal of Urban Economics, studiul sugerează că Amsterdam și-a recuperat rapid populația pre-epidemică - și economia sa - prin atragerea migranților. Potrivit cercetătorilor, lecțiile din spatele revenirii acestei metropole în creștere s-ar putea aplica cel mai bine orașelor și țărilor în curs de dezvoltare cu inegalități sociale severe și sprijin guvernamental limitat, și mai puțin  Țărilor de Jos contemporane.

În timp ce lucrările de construcție, împreună cu multe alte activități economice, s-au oprit în cele mai grave luni ale ciumei, acestea au fost reluate în curând. Orașul nu a fost doar martor la această renaștere - l-a stimulat activ, folosind un instrument care ar putea părea acum prea evident pentru a fi remarcat, dar la acea vreme era inovator. Înregistrările orașului sugerează că, pentru prima dată, Amsterdam le-a permis proprietarilor să cumpere parcele de terenuri fără a folosi împrumuturi de stat.

Este posibil ca orașul să fi fost dornic să stimuleze piața deoarece, chiar înainte de izbucnirea epidemiei, a trecut printr-una dintre cele mai ambițioase transformări din istoria sa. Până în anii 1660, Amsterdamul era în plină expansiune ca centru comercial global, cu atât de mulți cetățeni implicați în comerț încât până la 50% din spațiul din casele de pe canalul orașului era folosit pentru depozitarea bunurilor. Dar, deși o economie înfloritoare însemna că Amsterdamul avea nevoie de mai mult spațiu pentru a crește, găsirea spațiului era dificilă. Orașul a fost construit pe un sit maritim mlaștinos unde, înainte ca orice construcție să fie posibilă, noul teren a trebuit să fie mai întâi drenat și ridicat, apoi pregătit cu o bază de grinzi de lemn, înfipte în solul umed pentru a oferi o fundație suficient de robustă pentru a susține greutatea unei case.

Pe deasupra, războaiele constante ale perioadei au însemnat că orice pământ nou trebuia protejat de ziduri puternice ale orașului. Extinderea orașului a necesitat multă coordonare și finanțare, având loc în patru salturi majore de activitate între 1585 și 1663. Cea mai mare expansiune a orașului, care a necesitat 100.000 de grămezi de lemn pentru a-și susține singurele ziduri, a fost finalizată în anul în care a sosit ciuma, iar terenul a fost eliberat spre vânzare.

Ciuma a venit probabil în Amsterdam cu barca (și apoi s-a răspândit prin mușcăturile puricilor transportați de șobolani), dar locuitorii orașului nu știau acest lucru în acel moment și au dat vina din nou pe Teoria Miasmei. Circulând încă din antichitate, aceasta a fost ideea că boala s-a răspândit printr-un aer infectat urât mirositor, ridicându-se fie din materia putrezită, fie din locuri inerent nesănătoase, cum ar fi mlaștinile. Epidemiile anterioare de ciumă i-au învățat, de asemenea, distanțarea socială - motivul pentru care în timpul vârfului ciumei, Anglia a forțat navele olandeze care se  îndreptau spre Londra la o carantină de 30 de.

Chiar dacă epidemia a fost severă, aceste încercări de izolare și frica de ”miasmă”, ar fi putut într-adevăr să salveze vieți. Cel mai bun mod de a evita mirosurile este de a sta departe, iar locurile cu miros urât sunt într-adevăr pline cu bacterii. Deși respectarea și aplicarea s-ar putea să fi fost foarte slabe, ceea ce este frapant la măsurile din Amsterdam este cât de familiare sunt acestea acum în pandemia de Covid-19.

„Ironia este că formele de izolare pe care le folosim astăzi sunt aceleași pe care le-am folosit în anii 1600”, spune Ed Cohen, într-un interviu. „Spun în glumă că singura diferență dintre acum și secolul al XVII-lea este dezinfectantul pentru mâini și culegerea datelor.”

Blestemul din cer

Poate că mai puțin familiară a fost teama exprimată de olandezii din Amsterdam că cerul însuși oferă avertismente și folosește boala ca instrument pentru a-i pedepsi. Când o „minge de foc” (probabil o cometă) a apărut peste oraș în iarna anului 1664, oamenii au interpretat-o ​​ca pe un semn al severității epidemiei. Acest lucru a fost în concordanță cu credințele epocii: la începutul secolului, o balenă eșuată și chiar o pasăre neobișnuit de mare, care se așeza peste noapte pe acoperișul unei biserici din Amsterdam, au fost luate ca semne  că crizele din trecut au fost o formă de judecată divină.

Pragmatic, ciuma a însemnat, de asemenea, că orașul a scos la vânzare parcele de teren la fel cum economia se afla în stază indusă de epidemie. Pentru a se asigura că terenul a fost vândut odată ce sănătatea publică s-a îmbunătățit, orașul a folosit un instrument pe care nu l-a încercat anterior: ipotecile. Anterior, cumpărătorii de terenuri urbane trebuiau să plătească în avans întregul său cost - un sistem care funcționa doar pentru o mică parte din cetățenii care aveau de fapt mijloacele necesare pentru a cumpăra proprietăți în acel moment. Permițând împrumuturi, orașul și-a extins considerabil grupul de potențiali cumpărători, deși restricționând în continuare proprietatea la o mică elită. În decurs de 10 ani de la epidemie, prețurile terenurilor s-au stabilizat și au început să apară clădiri noi în noua extensie a orașului.

În același timp, migrația pe scară largă a contribuit la alimentarea acestei reînvieri. „Pedeapsa de mortalitate” a orașului nu a fost suficientă pentru a descuraja migranții de la oportunitățile economice pe care le-a oferit, potrivit co-autorului studiului, Korevaar. "Mortalitatea din Amsterdam a fost întotdeauna mai mare decât fertilitatea în acei ani, astfel încât orașul nu putea crește decât prin migrație", a spus el într-un interviu.

Stabilizarea rapidă observată în studiul lui Francke și Korevaar nu ar trebui luată ca dovadă că epidemia a fost nedureroasă pentru oraș sau că recuperarea Amsterdamului a fost neapărat solidă. În timp ce prețurile locuințelor au scăzut brusc pentru o perioadă scurtă în timpul ciumei, chiriile au scăzut cu o sumă mult mai mică. Într-o perioadă în care cei mai mulți oameni și-au închiriat casele și foarte puțini erau proprietari, acest lucru sugerează că o populație supusă unui șoc economic sever, chiar dacă temporar, nu avea suficientă putere de negociere sau flexibilitate pentru a-și reduce costurile de locuire. A existat o singură excepție: înregistrările din acea perioadă au arătat ieftinirea chiriilor la conace, deoarece cei mai bogați oameni din Amsterdam au profitat de creșterea orașului pentru renunța la închirieri pentru a-și construi case noi pe și în jurul noului canal Herengracht, încă unul dintre cele mai exclusiviste zone ale orașului.

Între timp, extinderea Amsterdamului s-a dovedit a fi fost în exces. În timp ce orașul a rezistat pandemiei, a fost încă afectat de așa-numitul ”an al dezastrului”, nu mai puțin de un deceniu. Invadată de Franța în 1672, Republica Olandeză a inundat terenul din jurul Amsterdamului, făcându-l prea mlăștinos pentru ca cineva să se poată deplasa pe jos și totodată prea puțin adânc pentru ca cineva să se poată deplasa cu barca. Acest lucru a protejat orașul, dar și-a înăbușit economia, punând capăt creșterii sale în construcții și, odată cu războiul, punând capăt Epocii de Aur olandeze. Fără cumpărători pentru noul teren din interiorul zidurilor, părți din ultima extensie a orașului Amsterdam au rămas neconstruite până în secolul al XIX-lea.

Dar chiar și de această întorsătură orașul a reușit să beneficieze pe termen lung. În imposibilitatea de a găsi cumpărători pentru teren, orașul a închiriat parcele în noul cartier timp de 20 de ani, interzicând clădirile permanente în speranța de a putea vinde terenul mai profitabil la o dată ulterioară. Rezultatul a fost că Amsterdamul a câștigat un nou cartier cu mai multă verdeață și spațiu deschis, plin de grădini și locuri de divertisment, precum și locul unei noi Grădini Botanice. Până în prezent, această zonă este oarecum mai verde și mai puțin densă decât restul Amsterdamului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9728
Diferența -0.0008
Zi precendentă 4.9736
USD
Azi 4.8266
Diferența -0.0003
Zi precendentă 4.8269
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9728 RON
USD flag1 USD = 4.8266 RON
GBP flag1 GBP = 5.9363 RON
CHF flag1 CHF = 5.2812 RON
AUD flag1 AUD = 2.9850 RON
DKK flag1 DKK = 0.6665 RON
CAD flag1 CAD = 3.3502 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4227 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 415.8147 RON
Monede Crypto
1 BTC = 455250.66RON
1 ETH = 15770.38RON
1 LTC = 501.92RON
1 XRP = 12.27RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17052.60-0.24%
BET-BK3196.410.27%
BET-EF925.75-0.28%
BET-FI63165.971.41%
BET-NG1229.290.05%
BET-TR37603.82-0.24%
BET-TRN36550.85-0.24%
BET-XT1472.73-0.05%
BET-XT-TR3192.52-0.05%
BET-XT-TRN3109.71-0.05%
BETAeRO895.990.04%
BETPlus2520.75-0.25%
RTL37927.27-0.33%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel