Formula cea mai cunoscută în discuție pentru reevaluarea pensiilor în cadrul noii legi este și aceea care poate fi folosită pentru efectuarea calculelor pentru pensionarii români cu grade de invaliditate. Prin urmare, persoanele din România care primesc pensii în funcție de gradul de invaliditate (gradul I, gradul II) vor aplica aceeași formulă pentru calculul pensiei ca și ceilalți pensionari.
"Aceasta este una dintre variantele de lucru. Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii care sunt acum în plată în sistemul public de pensii.
Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile", a precizat şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.
"Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință (VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea.
După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment. Aceasta este una dintre variantele de lucru avute în vedere la elaborarea noii legii a pensiilor. La acel număr total de puncte care se înmulțește cu VPR-ul este raportul dintre valoarea punctului de pensie și stagiul mediu de cotizare de 25 de ani", a explicat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.