Piața bursieră cuprinde burse și piețe unde se tranzacționează acțiuni, care reprezintă drepturi de proprietate asupra companiilor. Burse de renume precum New York Stock Exchange, NASDAQ, și London Stock Exchange sunt esențiale la nivel global. Prețul acțiunilor crește odată cu îmbunătățirea perspectivelor unei companii, oferind profit investitorilor.
Piața bursieră este importantă pentru economie, oferind companiilor posibilitatea de a atrage capital prin IPO-uri. Investitorii devin acționari și beneficiază de drepturi și profituri. Bursele funcționează sub reglementări stricte pentru a asigura tranzacții corecte, dar implică riscuri, precum riscul de piață (scăderea valorii acțiunilor din cauze economice sau geopolitice) și risc operațional (defecțiuni tehnice sau erori umane).
Cum se investește la bursă?
Sunt câteva reguli care trebuie respectate. În principiu, procedura nu este una dificilă.
1. Alege un broker reglementat: Un broker acționează ca un intermediar, executând tranzacțiile tale. El poate fi selectat intrând pe site-ul bursei din România, la secțiunea de intermediari. Dacă brokerul ales nu figurează în lista de internet - și nu sunt foarte mulți - înseamnă că nu este autorizat și ar trebui evitat.
2. Deschide un cont de tranzacționare la un intermediar autorizat, adică la un broker. De precizat că Banca Transilvania și BCR au și brokeri. Este un procedeu ce presupune furnizarea de date de identificare personală și informații financiare. Odată ce contul este aprobat, poate fi alimentat pentru investiții.
3. Determină strategia investițională împreună cu brokerul pentru a decide tipul de active care merită banii tăi, cum ar fi acțiuni, indici, fonduri tranzacționate la bursă (ETF), contracte futures sau contracte pentru diferență (CFD). Fiecare are propriile caracteristici și profiluri de risc.
Investiții în acțiuni
Când cumperi acțiuni ale unei companii, devii acționar și ai potențialul de a beneficia de creșterea și profitabilitatea companiei. Majoritatea experților recomandă ca acțiuni la diferite companii să fie cumpărate în fiecare lună, după o analiză temeică a evoluției acestora din ultimele cel puțin șase luni. Cel mai renumit investitor al lumii, omul de afaceri american Warren Buffett îi sfătuiește mereu pe mai tinerii lui colegi de breaslă să nu se arunce în domenii pe care nu le cunosc.
Investiții în indici
Indicii reprezintă un coș de acțiuni care urmăresc performanța unei anumite piețe sau a unui sector de activitate. Investitorii pot cumpăra indici prin intermediul fondurilor de indici sau al fondurilor tranzacționate la bursă (ETF).
Investiții în ETF-uri
ETF-urile, fonduri de investiții, tranzacționate la bursele de valori, oferă expunere la un portofoliu diversificat de active.
Contracte futures
Este vorba despre contracte derivate ce permit investitorilor să speculeze pe marginea evoluției viitoare a prețului unui activ. De regulă sunt folosite pentru materii prime (vezi petrol, metale industriale, metale prețioase, etc), valute și instrumente financiare. Aceste contracte sunt standardizate și tranzacționate pe burse specializate.
CFD-urile
Contractele pentru diferență (CFD) reprezintă instrumente financiare ce oferă investitorilor posibilitatea de a specula pe baza variațiilor de preț ale activelor subiacente, fără a fi necesară deținerea fizică a acestora. CFD-urile permit investitorilor să ia atât poziții lungi, cât și scurte, putând profita atât de pe urma piețelor în creștere, cât și de pe urma celor în scădere.
Sfaturi
- Brokerul trebuie să explice pe înțelesul tuturor de ce a ales una sau alta dintre variantele de investiții, oferind, totodată, detalii privind companiile vizate și factorii ce pot influența performanța acestora pe piață.
- Trebuie să înțelegi când trebuie cumpărate active și când trebuie vândute. În acest scop, brokerul trebuie să urmărească evoluțiile pieței, să dispună de analize tehnice și fundamentale.
- Diversificarea portofoliului de investiții prin repartizarea investițiilor în diferite clase de active, industrii și regiuni geografice constituie o modalitate de reducere a impactului unor eventuale evenimente nedorită ce se pot întâmpla pe piețe.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.