Chiar și înainte de pandemie, restaurantele funcționau la limita profitabilității. Proprietarii acestora se luptă cu chirii mari, plătesc salarii mici, în timp ce localul este aproape neutilizat timp de multe ore pe zi. Pandemia a pus acum în genunchi această afacere dat fiind pericolul pe care coronavirusul se transmite în principal pe calea aerului iar redeschiderea restaurantelor este o problemă de sănătate publică.
În România, premierul a anunțat că se dorește redeschiderea restaurantelor de la 1 septembrie iar parlamentarii pregătesc o lege în acest sens.
Pentru siguranța tuturor celor care se află în interiorul unui local există soluția reorganizării fluxurilor, soluții care sunt propuse de Rockewell Group, companie specializată în design și organizarea spațiilor.
”Restaurantele viitorului vor fi mult mai flexibile”, explică fondatorul Rockwell Group, David Rockwell, citat de Bloomberg.
Specialiștii propun înființarea de pereți mobili care sunt în fapt grădini verticale în care se pot cultiva plante aromatice sau flori comestibile.
Granturi pentru HORECA. Când vin banii? Pîrjol: De la o zi la alta VIDEO
Pentru a compensa orele în care restaurantul este în mod normal gol, acesta pe timpul zilei ar putea fi transformat într-un spațiu multifuncțional (magazin, băcănie etc).
Aici intervin pereții modulari. Astfel de grădini verticale ajută restaurantele să își cultive propriile plante aromatice pe care bucătarii le pot utiliza la prepararea mâncării și ceea ce va duce și la o reducere a cheltuielilor.
Acești pereți verzi mobili pot fi folosiți și la împărțirea spațiului și pot extinde sau micșora zonele în care stau clienții.
Organizarea pe timpul zilei a spațiului
Astfel de restaurante/magazine pot oferi și o selecție de brânzeturi, mezeluri, produse de patiserie ori alte produse ale artizanilor locali, într-o zonă organizată ca băcănie fie putând fi vândute la un ghișeu/geam. Clienții pot fi atrași cu specialități prezentate la un chioșc aflat pe stradă. Codurile QR și comenzile online sau de pe mobil va minimaliza interacțiunea.
Seara, când adevărata activitate de restaurant începe, spațiul se poate reorganiza datorită pereților mobili care se pot rearanja.
În continuare este important pentru restaurant să fie echipate cu sisteme eficiente de filtrare a aerului pentru o bună aerisire.
Model pentru organizarea de seară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.