Publicitate
”Și noi vrem să fim cu dobânzi mai mici, dar pentru a sta trebuie să ducem inflația în jos, să ducem deficitele în jos. Puteți să faceți deficitul bugetar la 1% că aveți bugetul în față? Nu se poate peste noapte. Știm că suntem neplăcuți câteodată, dar nu putem duce ROBOR-ul în jos dacă nu ducem acești indicatori în jos”, a declarat Mugur Isărescu, care a spus că, pe lângă reducerea deficitului bugetar și a inflației, ar fi nevoie și de scăderea deficitului comercial al României.
În plus, BNR nu poate să reducă arbitrar dobânda de referință, fapt care ar duce automat și la scăderea ROBOR, deoarece dobânda de referință trebuie să țină seama și de nivelul inflației. ”Noi putem face acest lucru câtă vreme inflația e mare și au apărut presiuni pe leu? Ar fi extrem de periculos pentru reputația BNR. Noi nu scoatem dobânda din pălărie, cum spunea domnul Daniel Dăianu. Nu este dobânda un joc al nostru, suntem o instituție serioasă”, a spus Isărescu în cadrul audierii sale de către Comisiile economică și de buget-finanțe ale Senatului.
Citește și: Isărescu a recunoscut: Am intervenit. Ce l-a determinat să facă acest lucru
În aceste circumstanțe, dobâna cu care se împrumută băncile între ele este rezultatul unor negocieri dure între bănci. ”Băncile se bat până la o sutime de procent, vă spun cu mâna pe inimă. Ăia sunt trezorieri, dacă unul pierde, îl trage managerul de ureche (...) Garantez în fața dumneavoastră că nu există nicio manipulare, piața funcționează foarte bine”, a conchis Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.