Publicitate
”Reducerea TVA-ului la alimentele de bază este o măsură cu dublu sens și este un lucru cunoscut în literatura economică. De ce? Pentru că la produsele de folosință curentă, esențială, fiind vorba de produse de panificație, ulei, cartofi, mălai, anumite categorii de carne și așa mai departe, reducerea TVA-ului trebuie foarte strict controlată. În caz contrar, nu există nici o garanție că această reducere a TVA-ului va conduce și la o reducere a prețului la raft.
Există întotdeauna o întârziere în timp, care este normală, care ține de o anumită recalculare, iar la această recalculare producătorii și distribuitorii nu respectă întotdeauna același procent de reducere a prețului la raft și de reducere a TVA-ului. Acesta este un aspect. Deci, trebuie să existe instituții care să controleze foarte strict. Noi le avem în teorie, dar în practică funcționează greu. Mă refer la Protecția consumatorului și la Consiliul Concurenței, care ar trebui să intervină pentru a nu exista neînțelegeri.
Al doilea lucru este așa-numitul coeficient de elasticitate, luat în calcul la reducerea TVA-ului. Guvernul speră ca prin reducerea TVA-ului pierderile să fie mai mici, deoarece crește cererea. Dar este o idee care nu se verifică, pentru că sunt produse la care, oricât s-ar reduce prețul, consumul este același. Este exemplul acela clasic cu pâinea: dacă astăzi costă doi lei și mâine ajunge la 1 leu, nu înseamnă că mănânc două pâini. Sau dacă s-ar face 50 de lei, nu înseamnă că nu mai mănânc pâine deloc. Sunt alte lucruri care se reduc în consumul meu, dar alimentele de bază nu se reduc cantitativ.
Pe termen lung, cea mai bună măsură vizează stimularea producției interne. Pentru că prețul la raft nu poate fi redus decât prin aducerea pe piață a unei cantități suficiente de producție internă, prin valorificarea în țară a materiilor prime agricole”, a subliniat profesorul Coșea.
Citește și Opt paşi pentru a depăşi criza. Câţi bani trebuie să ai în "fondul de urgenţă"
Printre măsurile preconizate de autorități se numără voucherele pentru cei cu venituri reduse pentru achiziția de alimente de baza, o schemă de ajutor pentru marii consumatori de energie, subvenții pentru transportatori și reducerea RCA.
Dacă respectivele propuneri vor prinde viață, peste 3 milioane de români ar urma să primească aceste tichete, cupoane pentru achiziția de alimente de bază precum carne, lactate, făină, zahăr, alimente extrem de necesare dar ale căror prețuri au crescut simțitor în ultima perioadă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.