Guvernul francez și EDF, principalul furnizor de energie al statului, au ajuns marți la un acord privind viitoarele prețuri la energia nucleară pentru a proteja consumatorii de șocurile prețurilor, dând curs, totodată, Franței să finanțeze construirea unor noi reactoare, informează Reuters.
Iată toate detalii acordului.
Acordul vizează stabilizarea prețurilor la electricitate ale EDF pentru companii la 70 de euro pe megawatt/oră (MWh) în medie, pe o perioadă de 15 ani, începând cu 2026, după expirarea prețurilor actuale.
Noul preț de referință urmărește să protejeze consumatorii și companiile de fluctuațiile de pe piață, creând în același timp un stimulent pentru companii și alte societăți de energie electrică care se bazează pe producția EDF, să cumpere contracte pe termen lung.
De asemenea, se intenționează ca prețul să fie suficient pentru ca EDF să acopere costurile de producție și, în același timp, să genereze venituri suficiente pentru a investi în parcul său existent, precum și pentru a construi noi reactoare.
Mecanismul de protecție a clienților
Conform acordului, EDF trebuie să emită oferte contractuale în jurul prețului de referință, dar, fiindcă prețul se bazează pe o medie estimată pe o perioadă de 15 ani, ar putea exista fluctuații în timp.
Prin urmare, acordul creează, de asemenea, un mecanism de protecție a clienților în cazul în care factori neprevăzuți majorează prețurile, cum s-a întâmplat anul trecut, în urma războiului din Ucraina.
Acesta stabilește un prim prag de 78-80 de euro pe MWh la care 50% din veniturile excedentare obținute de EDF vor fi redistribuite automat clienților săi prin intermediul facturilor.
În cazul în care prețurile cresc în continuare, un al doilea prag de 110 euro va permite ca 90% din veniturile suplimentare să fie returnate clienților.
În lunile următoare vor avea loc consultări cu reprezentații consumatorilor și ai mediului de afaceri, cu furnizori de energie și cu actorii de pe piață. Guvernul și EDF se vor întâlni apoi peste șase luni pentru a se asigura că acordul poate fi pus în aplicare.
Între timp, guvernul va solicita aprobarea autorităților UE din domeniul concurenței, dar doi oficiali francezi din domeniul finanțelor au declarat marți că noul acord de proiectare a pieței energiei electrice al blocului permite deja redistribuirea veniturilor excedentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.