Toată lumea cunoaște metafora care spune că bătaia din aripi a unui fluture poate provoca o tornadă în celalalt capăt al lumii. Ei bine, la ora actuală Covid-19 îi împiedică pe meteorologi să facă prognoze corecte. Motivul? Pentru a putea face calcule corecte, respectiv prognoze meteo corecte, meteorologii au nevoie de o serie de date dar de care acum, din cauza reducerii drastice a curselor aeriene, nu mai pot beneficia, scrie Science & Vie.
Covid-19. Studiu american. Medicamentul minune a dezamăgit
Avioanele livrează o cantitate importantă de date pentru meteorologi, date precum temperatura, presiunea atmosfeică, viteza vântului și direcția, toate acestea fiind măsurate de sondele montate pe majoritatea avioanelor de linie.
Măsurătorile sunt înregistrate la fiecare 10 secunde, la decolare și aterizare, iar pe timpul zborului, la fiecare două sau trei minute. Acest sistem, care este numit Amdar, livrează în fiecare zi 800.000 de observații pe zi.
Organizația Mondială de Meteorologie și-a manifestat îngrijorarea încă de la începutul lunii aprilie când a publicat un comunicat de presă în care spunea că din cauza lipsei acestor informații va exista o degradare graduală a preciziei prognozelor meteo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.