Cum câștigă Rusia din criza alimentară pe care a creat-o

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Rușii dar și două companii occidentale câștigă serios din actuala criză alimentară
Rușii dar și două companii occidentale câștigă serios din actuala criză alimentară

Invazia declanșată de Rusia în Ucraina agravează criza alimentară iar cel mai mare câștigător al acestui dezastru este chiar Rusia.

Exporturile de cereale ale Ucrainei au fost blocate din cauza războiului, cea mai importantă cale de transport, cea maritimă, fiind blocată de conflictul armat. Țări precum Somalia sau Egipt suferind cel mai mult din cauza acestei probleme.

La aceasta se mai adaugă schimbările climatice, canicula și seceta care afectează culturile de grâu din alte părți ale lumii, a trimis prețurile cerealelor la niveluri aproape record și amenință foametea în unele părți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. 

Rusia a continuat să își livreze grâul la un preț mai mare, găsind cumpărători dispuși și obținând venituri mai mari pe tonă. De asemenea, se așteaptă la o recoltă de grâu excelentă în sezonul următor, ceea ce sugerează că va continua să profite de această situație. Prețurile globale ale grâului au crescut cu peste 50% în acest an, iar Kremlinul a încasat venituri de 1,9 miliarde de dolari din taxele la exportul de grâu până acum în acest sezon, potrivit estimărilor consultantului agricol SovEcon. 

"Aceasta este folosirea alimentelor ca armă de război prin intermediul unei pârghii globale, mai degrabă decât prin atacarea directă a unei populații", a declarat Tim Benton, director de cercetare pentru riscuri emergente la Chatham House, făcând aluzie la comentariile Rusiei potrivit cărora ar debloca portul ucrainean Odesa doar dacă sancțiunile vor fi relaxate.  "Din punct de vedere politic, ne aflăm într-un fel de loc nou din cauza importanței piețelor de cereale''.

Prin blocarea porturilor ucrainene, Rusia a forțat această țară să încerce să expedieze cereale pe cale terestră, ceea ce a dus la exporturi de doar un sfert din volumele sale potențiale obișnuite.

Cu ce amenințări ne vom confrunta

"Eșecul deschiderii porturilor este o declarație de război la adresa securității alimentare globale", a declarat luni David Beasley, șeful Programului alimentar mondial al Națiunilor Unite, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Beasley a spus că lipsa accesului la alimente ar putea determina milioane de oameni să migreze.

Fiecare creștere de 1% a foametei duce la o creștere de 2% a migrației, a spus el, menționând că 49 de milioane de persoane "bat la ușa foametei" în 43 de țări. "Acestea sunt cele 43 de țări de care trebuie să fim extrem de îngrijorați și care vor duce la destabilizare și migrație în masă dacă nu rezolvăm criza", a spus el.

Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu și ulei de floarea-soarelui în lume. De asemenea, Ucraina se află printre primii șase exportatori de porumb, pui și miere. În mod tradițional, aceasta a expediat anual milioane de tone de cereale prin Marea Neagră, obținând aproximativ 10% din produsul său intern brut din sectorul agricol și alimentar. Cele două sunt printre puținele țări din lume care exportă volume mari din alimentele pe care le cultivă în multe țări. 

Nave comerciale din Marea Neagră, lovite de rachetele Rusiei VIDEO

Companiile care câștigă, una din Canada și alta din SUA

Deși Rusia s-a confruntat cu unele probleme de scurtă durată imediat după invazie, în prezent își livrează produsele agricole într-un ritm mai rapid decât anul trecut - comercianți internaționali precum Viterra (companie canadiană) și Cargill (companie americană) efectuând în continuare livrări. A trimis chiar și unele volume către Israel, care cumpără adesea din Ucraina, potrivit AgFlow. Livrările de grâu rusesc pentru sezonul 2021-22 au totalizat 34,1 milioane de tone până în această săptămână, în scădere cu 11% față de anul trecut, potrivit Interfax și citat de Bloomberg.

De asemenea, Rusia a marginalizat efectiv un concurent cheie, a declarat Hugo Boudet, analist la AgFlow, menționând că între 1 aprilie și 23 mai Rusia și-a sporit semnificativ livrările de cereale către țări precum Turcia și Iran, comparativ cu anul trecut. 

"Ucraina fusese principalul concurent", a spus el. "Dacă puneți toate acestea cap la cap, Rusia are un mare avantaj în acest domeniu, din cauza faptului că există mai puțină concurență'' și a faptului că producția de recolte se diminuează în 2022 în Orientul Mijlociu și Africa de Nord. "Multă lume vorbește despre interdicții asupra produselor rusești, dar adevărul este că aceste țări importatoare nu au luat nicio măsură directă împotriva produselor agricole din Rusia".

Este probabil ca tendințele actuale să dureze în viitorul apropiat. În Ucraina, fermierii au plantat pentru sezonul următor sub amenințarea bombelor și chiar au curățat cadavrele de pe terenurile lor. La rândul său, se așteaptă ca Rusia să culeagă o recoltă record în noul sezon datorită vremii bune. În schimb, alți mari furnizori de grâu, din SUA până în Europa de Vest, se confruntă cu secete care le amenință recoltele. De asemenea, Rusia a dominat livrările de ulei de floarea-soarelui de la începutul războiului, după ce exporturile Ucrainei pe cale maritimă au fost întrerupte.

"Din perspectiva Rusiei, alimentele devin un sector economic în care aceasta are o influență politică și economică", a declarat Benton de la Chatham House. "În următorii ani sau cam așa ceva, vă puteți imagina Rusia spunând: "Cultivăm multe cereale, vi le vom da dacă ne sprijiniți"."

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că Rusia îi fură grânele în regiunile ocupate. Doi comercianți ucraineni au declarat că armata rusă a confiscat cereale și bunuri în zonele ocupate. Egiptul a refuzat să permită debarcarea în porturile sale a unui transport de grâu ucrainean nedocumentat.  
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost de acord că se creează o criză alimentară, dar a dat vina pe "cei care ne-au impus sancțiuni și pe sancțiunile în sine care sunt în vigoare". Sancțiunile americane și europene nu vizează în mod explicit exporturile de produse alimentare, dar unele măsuri asupra băncilor au făcut mai complicată finanțarea. Costurile de asigurare și de transport al cerealelor rusești au crescut vertiginos după invazie din cauza sancțiunilor, iar riscurile de a naviga în Marea Neagră, unde unele nave au fost lovite de bombardamente la începutul războiului, au crescut. 

În timp ce visteria statului rus se umflă cu veniturile din exportul de mărfuri, cetățenii săi suferă și ei din cauza creșterii rapide a prețurilor la alimente. Rusia poate fi autosuficientă în ceea ce privește materiile prime, cum ar fi cerealele și zahărul, dar se bazează pe importuri pentru orice, de la ambalaje la alimente procesate și arome și ingrediente esențiale. Companiile străine, de la Nestle SA la Unilever Plc, au părăsit sau au limitat operațiunile din Rusia după invazie. Un val inițial de cumpărături de panică după începerea războiului s-ar putea să se fi diminuat, dar inflația alimentară este la cel mai ridicat nivel cel puțin din 2004.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.7871
Diferența -0.0037
Zi precendentă 4.7908
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7871 RON
GBP flag1 GBP = 6.0070 RON
CHF flag1 CHF = 5.3453 RON
AUD flag1 AUD = 2.9922 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.3246 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4219 RON
SEK flag1 SEK = 0.4331 RON
XAU flag1 XAU = 403.2660 RON
Monede Crypto
1 BTC = 447972.51RON
1 ETH = 16081.88RON
1 LTC = 497.81RON
1 XRP = 10.59RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET16857.730.77%
BET-BK3152.260.73%
BET-EF916.020.81%
BET-FI61313.55-0.15%
BET-NG1213.860.52%
BET-TR37174.130.77%
BET-TRN36133.200.77%
BET-XT1454.820.64%
BET-XT-TR3153.690.64%
BET-XT-TRN3071.880.64%
BETAeRO871.90-0.19%
BETPlus2492.100.74%
RTL37504.830.66%

Comunicate de presa

BVB / FOTO: Facebook BVB

CEC Bank a listat o emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro

CEC Bank a listat vineri pe Piaţa Reglementată...

O finanțare de peste 100 milioane euro

Investiție în viitor: Guvernul și FEI lansează un program pentru inovare

Ministerul Investițiilor și Proiectelor...

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel