Într-o scurtă analiză a publicației italiene Corrieredellasera sunt evidențiate trei posibile direcții pe care Mario Draghi le va urma în perioada mandatului său de premier.
1. „Datorii bune” și „datorii rele”. Viitorul premier se va axa pe eliminarea „datoriilor rele”, toxice pentru economia italiană, Draghi fiind mult mai atent decât predecesorul său în alocarea resurselor pentru domenii neproductive. „Datoria bună” - este cea care vizează investițiile în capitalul uman, în infrastructura crucială pentru producție și în cercetare. Dacă, pe de altă parte, aceleași resurse sunt utilizate în scopuri neproductive, se creează o datorie neperformantă.
2. Ajutoarele de stat. În ceea ce privește ajutorul acordat întreprinderilor, rețeta Draghi nu poate fi decât selectivă. „ Resursele nu sunt irosite pentru companiile care sunt sortite falimentului sau care nu au nevoie de ele”, a scris Draghi în Raportul întocmit pentru G30, un grup de reflecție internațional, publicat în decembrie anul trecut.
Draghi va trebui să îmbine refuzul acordării de ajutoare companiilor care nu mai au perspective cu politici active în domeniul ocupării forței de muncă. Adică, asistență și recalificare pentru lucrătorii sunt disponibilizați. Astfel, va evita compromiterea coeziunii sociale și creșterea șomajului.
3. Mediu și Digitalizare. Discursul lui Mario Draghi conține, de asemenea, două obiective care sunt în deplină concordanță cu filosofia UE pentru dezvoltarea durabilă: „Protecția mediului înconjurător, împreună cu reconversia industriilor și a stilului nostru de viață, este considerată de două treimi dintre cetățenii din cele 16 țări majore ca fiind prima în răspunsul guvernelor la cel mai mare dezastru sanitar din vremurile noastre”, a spus Draghi adăugând: „ Digitalizarea, impusă de schimbarea obiceiurilor noastre de muncă, accelerată de pandemie, este destinată să rămână o caracteristică permanentă a societăților noastre.
Citește și: Mario Draghi, forțat să preia frâiele Italiei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.