„Nu ar arăta ca o ciupercă, așa cum se întâmplă pe Pământ”, spune Jérôme Guilet, astrofizician la Institutul de Cercetare a Legilor Fundamentale ale Universului (CEA). Într-adevăr, această formă atât de caracteristică exploziilor nucleare este indusă de gravitatea puternică a Pământului.
În spațiu, departe de orice atracție gravitațională, explozia unei explozii va tinde să păstreze forma originală așa cum a început-o. În cazul exploziilor naturale, cum ar fi în timpul unei supernove, ultima etapă explozivă din viața stelelor uriașe, turbulența și rotația stelei pot astfel modifica local propagarea gazelor și a prafului, formând un halou neregulat. „Simulările numerice arată că există deformări”, confirmă Jérôme Guilet.
Altă EXPLOZIE la CERNOBÎL? Experții ucraineni despre GRAVITATEA situației
Dar o explozie nucleară artificială va avea toate șansele să rămână sferică, nicio direcție de propagare nu este favorizată la început. Înregistrările video ale testelor nucleare efectuate la 9 iulie 1962 de către Statele Unite între stratosferă și spațiu au arătat că bombele au produs un simplu halou de lumină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.