Cum a reușit Roman Abramovici să-și ascundă colosala colecție de artă

Matei Ion |
Data publicării:
Roman Abramovici / Foto: Mark Freeman / Flickr
Roman Abramovici / Foto: Mark Freeman / Flickr

Un trust offshore care controla vasta colecție de artă a miliardarului rus Roman Abramovici a fost modificat pentru a o face beneficiar majoritar pe fosta sa soție, colecționara de artă Dasha Zhukova, cu câteva săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina, potrivit unei noi investigații realizate de The Guardian.

De-a lungul aproape a unui deceniu, Abramovici și Zhukova, care s-au separat în 2016 și au divorțat în 2017, au achiziționat ceea ce experții au declarat pentru The Guardian că ar putea fi una dintre cele mai importante colecții de artă modernă din lume - peste 350 de piese, inclusiv ale unor maeștri ruși, europeni și americani, evaluate la aproape 1 miliard de dolari în 2018.

Colecția include lucrări de Monet, Degas, Matisse, Picasso și Magritte; moderniști ruși; și artiști contemporani britanici precum Lucian Freud, Francis Bacon și David Hockney. Toate sunt deținute de Seline-Invest, o companie constituită în Insulele Virgine Britanice și mutată ulterior în Jersey. Aceasta este controlată de Ermis Trust Settlement, un trust înființat în Cipru în 2010 în beneficiul exclusiv al lui Abramovici, mai scrieThe Guardian.

Detaliile colecției și structura secretă a proprietății sale au fost dezvăluite într-o serie de documente care au fost scurse de la firma de servicii financiare MeritServus din Cipru, care a fost sancționată de guvernul britanic în aprilie, după ce legăturile sale strânse cu Abramovici și alți oligarhi ruși au fost raportate pe larg.

Lanțul beneficiarilor

Noua investigație realizată de The Guardian și de o serie de parteneri media internaționali a descoperit că, în ianuarie 2021, Zhukova a fost transformată în beneficiar "suplimentar" al Ermis Trust de către administratorii și protectorii săi - un amestec de angajați ai lui Abramovici și de directori ai MeritServus. Fostul cuplu a deținut apoi fiecare câte 50% din participația efectivă în trust, copiii lor devenind beneficiari la moartea lui Abramovici, mai arată dosarele.

Dar la 4 februarie 2022, în timp ce Occidentul amenința cu sancțiuni împotriva aliaților președintelui rus Vladimir Putin, administratorii ar fi făcut o altă modificare: Zhukova a devenit "irevocabil îndreptățită la 51%" din distribuțiile trustului prin intermediul unui "act de modificare". Un alt act depus mai târziu în acea lună i-a interzis lui Abramovici să-și mărească participația. Modificările nu au necesitat cunoașterea sau consimțământul Zhukovei și ea nu avea autoritatea de a lua decizii pentru trust.

La începutul lunii martie, la doar câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Abramovici a devenit una din țintele sancțiunilor Marii Britanii, ceea ce a dus la înghețarea activelor sale și, ulterior, l-a forțat să vândă clubul de fotbal Chelsea. Uniunea Europeană l-a sancționat, de asemenea, pe magnatul petrolului și gazelor, la scurt timp după începerea războiului.

În conformitate cu normele UE, britanice și americane, orice activ deținut în proporție de peste 50% de o persoană sancționată poate fi înghețat, ceea ce, potrivit experților, ar putea explica zdruncinarea aranjamentelor fiduciare.

"Regula de 50% funcționează în mod ușor diferit în diferite jurisdicții", a declarat Tom Keatinge, directorul Centrului pentru studii privind criminalitatea financiară și securitate din cadrul Royal United Services Institute, un think tank cu sediul la Londra.

De ce SUA nu l-au sancționat pe Abramovici

Spre deosebire de UE și Marea Britanie, SUA nu l-au sancționat pe Abramovici după o intervenție a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care ar fi indicat Casei Albeă că oligarhul ar putea fi un intermediar util cu Kremlinul în negocierile de pace. Zhukova, care este cetățean american, nu este supusă sancțiunilor în nicio jurisdicție și a condamnat public războiul. 

Abramovici și Zhukova au refuzat să comenteze în mod oficial.

Abramovici a minimalizat mult timp relația sa cu Putin - și a contestat categoric orice legături financiare cu președintele.

Totuși, la începutul acestui an, o investigație ICIJ, care s-a bazat, de asemenea, pe documente scurse de la MeritServus obținute de Distributed Denial of Secrets și împărtășite cu organizațiile de presă, l-a identificat pe Abramovici în centrul unei tranzacții financiare de o importanță personală clară pentru liderul rus.

În 2005, presa israeliană a relatat că Putin a cumpărat un apartament în Tel Aviv pentru fostul său profesor de liceu. Dar ICIJ a descoperit că sursa fondurilor, conform înregistrărilor financiare, a fost de fapt N.P. Gemini Holdings Ltd., o companie fantomă cu sediul în Cipru controlată de Abramovici.

Relația simbiotică cu Putin

Un purtător de cuvânt al lui Abramovici, care deține cetățenie israeliană, a recunoscut că un cadou de 245.000 de dolari a fost făcut profesorului, dar a spus că nu a fost la cererea lui Putin. În schimb, purtătorul de cuvânt a citat angajamentul lui Abramovici față de cauzele evreiești și a spus că donația a urmat "unei cereri primite din partea comunității evreiești".

După ce a ajuns în fruntea sectorului petrolier rusesc la mijlocul anilor 1990, Abramovici a primit o sumă de bani în 2005, când guvernul lui Putin a plătit 13 miliarde de dolari pentru ca statul să redevină proprietarul Sibneft, o mare companie petrolieră pe care Abramovici și un partener au cumpărat-o cu zece ani înainte pentru aproximativ 200 de milioane de dolari.

Din acel moment, oligarhul a dus o viață luxoasă în afara Rusiei, investind masiv în fonduri speculative americane, precum și cumpărând unul dintre cele mai scumpe iahturi din lume și proprietăți în Anglia, Franța și Colorado. În 2008, Abramovici s-a căsătorit cu Zhukova, care este fiica unui comerciant de petrol din Moscova, dar care a fost crescută în SUA.

În același an, fostul cuplu a fondat în capitala rusă Centrul Garage pentru cultură contemporană. Artistul american Jeff Koons a fost invitat de onoare la petrecerea de lansare a muzeului, iar cântăreața britanică Amy Winehouse a susținut un concert privat.

De-a lungul căsniciei lor, Abramovici și Zhukova au avut reputația de a cheltui mari sume de bani pentru artă și erau deosebit de influenți în cercurile artistice de elită - Zhukova este în prezent administrator al Los Angeles County Museum of Art și al Metropolitan Museum of Art. Chiar și așa, amploarea impresionantă a colecției lor era necunoscută până acum.

Noi informații despre relația lui Abramovici cu lumea artei

Investigația The Guardian și documentele MeritServus oferă o fereastră fără precedent asupra modului în care a fost acumulată colecția și, de asemenea, aruncă o lumină suplimentară asupra relației speciale dintre lumea discretă a artei și sistemul financiar offshore.

Dosarele arată că, în 2011, un renumit expert în artă a fost angajat de Harmony Trust, un alt trust al lui Abramovici cu sediul în Cipru, pe o sumă anuală de 500.000 de dolari pentru a oferi "recomandări pentru achiziționarea și vânzarea de artă". Relația a durat șase ani, potrivit The Guardian.

Cu ajutorul expertului, cuplul ar fi achiziționat cel puțin 10 piese în valoare de peste 25 de milioane de dolari fiecare. Dar ei cheltuiau în mod regulat mult mai mult, a constatat The Guardian, inclusiv cheltuind 100 de milioane de dolari pe artă într-un singur weekend în 2008.

În prezent, nu se știe unde se află colecția - care, până acum, a fost văzută de public doar prin împrumuturi la muzee importante, inclusiv la Tate Modern din Londra. Deși colecția nu face obiectul unui ordin de înghețare a activelor, The Guardian a relatat că este posibil ca sancțiunile împotriva lui Abramovici să fi blocat capacitatea Ermis Trust de a împrumuta opere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.9766
USD
Azi 4.7742
Diferența 0.0425
Zi precendentă 4.7317
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7742 RON
GBP flag1 GBP = 5.9774 RON
CHF flag1 CHF = 5.3721 RON
AUD flag1 AUD = 3.1018 RON
DKK flag1 DKK = 0.6672 RON
CAD flag1 CAD = 3.4124 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0309 RON
NOK flag1 NOK = 0.4302 RON
SEK flag1 SEK = 0.4306 RON
XAU flag1 XAU = 415.3204 RON
Monede Crypto
1 BTC = 474399.27RON
1 ETH = 15639.04RON
1 LTC = 430.63RON
1 XRP = 6.78RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.75%
6 luni: 5.79%
12 luni: 5.83%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17134.54-0.97%
BET-BK3177.98-1.36%
BET-EF923.66-0.61%
BET-FI60622.56-0.07%
BET-NG1213.18-0.53%
BET-TR37787.26-0.98%
BET-TRN36728.98-0.98%
BET-XT1471.96-0.91%
BET-XT-TR3191.04-0.91%
BET-XT-TRN3108.26-0.91%
BETAeRO910.86-1.18%
BETPlus2535.89-0.95%
RTL38053.05-0.66%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel