Cum a reușit Polonia un miracol economic

Simona Haiduc |
Data publicării:
Varșovia / FOTO: Freepik
Varșovia / FOTO: Freepik

Multă vreme subestimată, Polonia și-a transformat imaginea în Europa, devenind, la 20 de ani de la aderarea la UE, un miracol economic: șomaj scăzut, datorii controlate și un rol politic în creștere. Polonia se impune acum ca un model de succes european.

Creștere economică impresionantă

Deși economia poloneză reprezintă încă doar 4% din PIB-ul european, indicatorii rămân pe teren pozitiv. Rata șomajului este extrem de scăzută, doar 2%, față de o medie de 6% în Uniunea Europeană. Spre deosebire de alte țări, Polonia nu a trecut prin revolte urbane, iar datoria sa publică este relativ scăzută, ridicându-se la aproximativ 60% din PIB. Spre deosebire de Belgia sau Franța, spre exemplu, unde datoria publică depășește 100% din PIB.

În plus, salariul mediu în Polonia a crescut de 3,5 ori de la intrarea în UE. Un alt punct remarcabil este că Polonia este singura țară occidentală care nu a suferit o recesiune în ultimii 25 de ani. Desigur, această dezvoltare economică rapidă a fost în mare măsură facilitată de fondurile europene și de apropierea de Germania. Dar și alte țări au beneficiat de acest ajutor fără a obține astfel de rezultate. Potrivit estimărilor FMI, puterea de cumpărare a polonezilor ar putea chiar să o depășească pe cea a spaniolilor în termen de trei ani.

Tot mai importantă politic 

Dincolo de succesul său economic, Polonia joacă acum un rol politic major în Europa. Cuplul franco-german, aflat cândva în centrul Uniunii Europene, își pierde influența. Italia, la rândul ei, este izolată în cadrul instituțiilor europene, în timp ce Marea Britanie nu mai este în UE. În acest context, Polonia ocupă o poziție strategică.

Cu o datorie publică scăzută, Polonia cheltuiește 4% din PIB pentru apărare, cel mai mare procent din cadrul NATO. Spre comparație, țări precum Spania și, respectiv, Italia consacră aproximativ 1,3% până la 1,5% din PIB acestui sector. Această implicare militară înseamnă că Polonia este luată foarte în serios de către Statele Unite, ceea ce îi conferă o greutate semnificativă în negocierile diplomatice internaționale.

Investiții străine masive

Ascensiunea Poloniei este cu atat mai izbitoare dacă ne gândim că Ungaria, Cehia si Slovacia au intrat în UE cu o pozitie economica mai avantajoasa. Deci, cum a reușit Polonia să o ia înaintea tuturor? Ca întotdeauna în economie, datorită unui mix de avantaje. În primul rând, investițiile străine masive, al căror aflux a început în anii 1990 și nu a secat de atunci.

„Nu a existat niciodată o limită pentru investițiile străine, iar țara este și astăzi foarte deschisă celor care vor să facă afaceri aici”, spune Jean Rossi, consilier francez pentru comerț exterior.

Investițiile companiilor străine reprezintă, în fiecare an, între 30% și 40% din PIB-ul polonez. „Covorul roșu pentru investitorii străini nu este strâns, practic, niciodată”, a comentat Maciej Witucki, președintele confederației Lewiatan.

În iunie anul trecut, Intel a anunțat cea mai mare investiție străină din istoria Poloniei. Producătorul american de cipuri va plăti 20 de miliarde de zloți (4,4 miliarde de euro) pentru o fabrică de semiconductori de lângă Wroclaw, în vestul țării. Ajutorul public masiv a ajutat la atragerea acestui proiect emblematic.

„Fără dumping”

„Nu a existat niciun dumping din partea diferitelor guverne poloneze, subvențiile publice au fost mult mai masive, de exemplu în Slovacia pentru automobile”, explică Jean Rossi. Iar impozitarea poloneză nu este deosebit de avantajoasă”. Dar, a continuat el, „cadrul fiscal este stabil, la fel ca și legea societăților comerciale, un punct important pentru investitori”. În ceea ce privește corupția, deși există ca peste tot, este mai puțin răspândită decât în ​​alte țări din regiune, a subliniat Rossi. 

Polonia are un avantaj important în comparație cu alte foste „țări din Est”: populația. Cu 38 de milioane de locuitori, este cu mult înaintea vecinilor săi precum Cehia (10,5 milioane), Ungaria (mai puțin de 10 milioane) sau Slovacia (5,4 milioane), ca să nu mai vorbim de țările baltice și mai mici. „Această pondere demografică este crucială pentru antreprenori, este mult mai ușor să progresezi o afacere aici decât în ​​țările vecine”, explică Erik Hallgren, șeful fondului de investiții Equitin.

Mai puțin afectată la șocuri externe

Importanța pieței interne permite o creștere mai echilibrată decât în ​​rândul vecinilor. Economia este trasă puternic de comerțul exterior, care reprezintă 107% din PIB. Dar este mult mai puțin decât în ​​Lituania (140%), Cehia (163%) sau Ungaria (187%).

„Ca urmare, Polonia este mai puțin afectată decât alte țări de șocurile externe”, subliniază Irina Topa Serry. Și economia este mai diversificată. Producție agroalimentară, mobilă și electrocasnice, servicii IT, distribuție, transport rutier... Grupurile mari și în special IMM-urile sunt active în toate sectoarele.

„În Polonia, nu există o industrie dominantă, cum este cea auto din Slovacia, de exemplu”, subliniază Mateusz Urban, expert în Europa Centrală la Oxford Economics. Acest lucru le permite să absoarbă mai bine suișurile și coborâșurile fiecărui sector”, spune expertul.

Costuri salariale

Al doilea avantaj, poate chiar mai important, este costul și calitatea forței de muncă. „Costurile noastre cu forța de muncă au crescut foarte mult, dar rămân scăzute, mai ales în comparație cu Germania, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru noi”, confirmă Witold Winiarczyk, director de operațiuni la Akson Elektro, un IMM specializat în instalarea de automatizări și alte echipamente tehnice în clădiri, care are aproximativ o sută de angajați. Akson Elektro este situat la mai puțin de o oră cu mașina de granița cu Germania.

În plus, polonezii lucrează la fel de mult ca americanii - 1.815 ore pe an în medie conform OCDE, față de 1.511 în Franța și 1.341 în Germania. În Uniunea Europeană, doar Grecia, Cipru și Malta lucrează mai mult. Prin urmare, economia urcă pe lanțul valorii adăugate, în sectoare care angajează o forță de muncă din ce în ce mai calificată. 

Dar, în principal, serviciile de afaceri sunt cele care stimulează creșterea acum. „Sectoarele care au prosperat după 2015 sunt cele ale serviciilor de afaceri, angajând în special muncitori calificați, care se bazează pe comerțul internațional precum IT, finanțe, cercetare și dezvoltare și care au început să genereze excedente enorme în balanța de plăți”, arată Tomasz Michalski , profesor asociat la HEC Paris. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9755
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9744
USD
Azi 4.5603
Diferența 0.0102
Zi precendentă 4.5501
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9755 RON
USD flag1 USD = 4.5603 RON
GBP flag1 GBP = 5.9644 RON
CHF flag1 CHF = 5.2951 RON
AUD flag1 AUD = 3.0624 RON
DKK flag1 DKK = 0.6669 RON
CAD flag1 CAD = 3.3030 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4218 RON
SEK flag1 SEK = 0.4397 RON
XAU flag1 XAU = 389.2309 RON
Monede Crypto
1 BTC = 306446.73RON
1 ETH = 11926.37RON
1 LTC = 323.28RON
1 XRP = 2.46RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.55%
6 luni: 5.59%
12 luni: 5.64%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17477.34-0.17%
BET-BK3281.93-0.18%
BET-EF938.99-0.16%
BET-FI61298.510.03%
BET-NG1232.45-0.16%
BET-TR38522.55-0.17%
BET-TRN37445.35-0.17%
BET-XT1505.84-0.16%
BET-XT-TR3262.78-0.16%
BET-XT-TRN3178.26-0.16%
BETAeRO959.14-0.17%
BETPlus2587.26-0.16%
RTL38742.73-0.24%

Opinii

Oameni de afaceri / Foto: Freepik

Mircea Coșea: ”Am intrat în capcana venitului mediu”, deși ”nu mai suntem săraci”

Profesorul de economie Mircea Coșea a oferit o...

Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România

Decontul precompletat P300 complică procesul de raportare fiscală

Specialiștii TPA România, companie care face...

Trebuie să existe priorități / FOTO: Freepik

România pierde totul! Mircea Coșea: ”Tot ce producem dăm la alții”. De ce

Profesorul de economie Mircea Coșea s-a aflat,...

Comunicate de presa

Bancomat CEC Bank

CEC Bank lansează serviciul de plăți instant RoPay

CEC Bank lansează serviciul de plăți instant...

Fidelis

FIDELIS, ediția de toamnă a înregistrat record dupã record

A fost cea mai mare sumã investitã, cel mai...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel