Țările trebuie să coopereze mai strâns, iar Uniunea Europeană trebuie să adopte decizii mai rapide și norme mai clare pentru a face industria spațială a blocului comunitar mai competitivă și favorabilă investitorilor, au declarat luni șeful agenției spațiale italiene și ministrul industriei din această țară.
Cei doi oficiali au vorbit în marja unei reuniuni a agențiilor spațiale mondiale care are loc la Milano în această săptămână, în timp ce cursă globală către orbita Pământului și către Lună se intensifică, iar concurența sporită din partea companiilor private este dominată de SpaceX, deținută de Elon Musk.
Planul dezvoltării industriei spațiale din UE
„Există întotdeauna o nevoie de cooperare și colaborare între țările europene în acest sector, pentru ca UE să fie un jucător, pe termen mediu și lung”, a declarat președintele Agenzia Spaziale Italiana (ASI), Teodoro Valente, pentru Reuters.
„Nicio țară europeană nu este capabilă să suporte singură povara financiară”, a spus el, adăugând că colaborarea trebuie să fie echilibrată de «un mecanism sănătos de concurență» pentru a asigura eficiența.
Valente a afirmat că Europa depune eforturi pentru a „crea o masă critică suficientă”, însă procesul decizional, stabilirea priorităților și punerea în aplicare a programelor trebuie să se îmbunătățească pentru a face față nivelului de concurență internațională.
Ministrul italian al industriei, Adolfo Urso, a cerut, la rândul său, reguli mai clare la nivel european.
„Reglementarea UE ar trebui să ia în considerare legislația națională și să creeze un cadru mai armonizat”, a declarat Urso reporterilor.
Lansările în spațiu
„Spațiul este unul dintre sectoarele pe care Europa trebuie să se concentreze pentru a fi competitivă la nivel global”, a spus Urso, adăugând că blocul trebuie să investească semnificativ, acordând o atenție deosebită politicii privind vehiculelor de lansare a rachetelor.
Europa a revenit în spațiu în iulie, când lansatorul Ariane 6 a efectuat o serie de teste, dar capacitatea sa rămâne limitată după ce legăturile cu Rusia au fost întrerupte în urma războiului din Ucraina.
Se așteaptă ca racheta Vega-C a Italiei să fie gata de zbor în decembrie, după punerea în aplicare a corecțiilor efectuate de Agenția Spațială Europeană în urma unei lansări eșuate.
SpaceX introduce navele reutilizabile
Duminică, în cel de-al cincilea zbor de testare al navei Starship, SpaceX a reușit să întoarcă, pentru prima dată, primul etaj al rachetei înapoi la rampa de lansare din Texas cu ajutorul unor brațe mecanice gigantice, realizând o altă nouă performanță inginerească în încercarea companiei de a construi un vehicul reutilizabil pentru Lună și Marte.
Primul etaj „Super Heavy” al rachetei a decolat la ora 12:25 GMT de la centrul de lansare SpaceX din Boca Chica, Texas, trimițând racheta Starship cu al doilea etaj spre spațiu înainte de a se separa la o altitudine de aproximativ 70 km pentru a începe întoarcerea pe sol - cea mai îndrăzneață parte a zborului de testare.
Acceleratorul Super Heavy a reaprins trei dintre cele 33 de motoare Raptor ale sale pentru a-și încetini coborârea rapidă înapoi la locul de lansare al SpaceX, în timp ce viza rampa de lansare și turnul de pe care a decolat. Turnul, mai înalt decât Statuia Libertății cu peste 120 de metri, este prevăzut cu două brațe metalice mari în partea superioară.
Cu motoarele sale trosnind, racheta Super Heavy, înaltă de 71 de metri, a căzut în brațele care înconjoară turnul de lansare, agățându-se în loc cu ajutorul unor bare mici.
„Turnul a prins racheta!!!” a scris CEO-ul Elon Musk pe X după eveniment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.