În opinia profesorului Coșea, pensiile ar trebui majorate cu aproape 30%, adică procentul inflației la produsele de consum curent și cât reprezintă scăderea puterii de cumpărare. Problema e că sunt puțini bani la buget, iar aceștia vor deveni și mai puțini, căci se închid multe firme plătitoare de taxe și impozite, a spus analistul la B1Tv.
„O majorare a pensiilor ar trebui să fie făcută cu rata inflației. Inflația oficială e de 15,3 – 15,8%. Deci dacă plecăm de la inflația oficială, a INS, ar trebui să fie o creștere de 15,3 – 15,8%.
Dar nu mai putem să lucrăm cu asemenea metode pentru că adevărata inflație, cea a produselor care sunt de consum curent, e mult mai mare, ajunge la aproape 30% după anumite calcule. Oricum ea depășește 25%. Deci ar trebui să fie o creștere a pensilor cu 25% până la 30%, ceea ce nu e posibil.
Uitați-vă la situația țării: 9.600 de firme, de companii își încetează activitatea. Ele sunt plătitoare de impozite și taxe. Asta înseamnă că bugetul țării va suferi foarte mult. De unde bani? Tot din împrumuturi?
Deci ar trebui să fie făcută o creștere pe scăderea puterii de cumpărare. Puterea de cumpărare a scăzut cu 30%, pe datele lunii august. Poate acum e chiar mai mult. Asta înseamnă că ar trebui să fie o astfel de creștere. Nu e posibil.
Și atunci această creștere de 10% pe care o tot pretinde Guvernul de două, trei ori pe zi, când ministrul apare la diferite posturi TV, e un fel de plată socială, un fel ajutor, să zicem, pe care Guvernul îl dă pensionarilor, dar nu are legătură cu creșterea pensiilor”, a declarat Mircea Coșea.
Inechitățile se mențin
Economistul a mai atras atenția că majorarea pensiilor pentru toată lumea cu același procent va însemna, practic, conservarea inechităților din sistem, pe care Ministerul Muncii tot promite de ani de zile că le va elimina.
„Ceea ce mă deranjează e că această creștere de 10% îi diferențiază foarte mult pe pensionari. Sunt pensionari cu pensii medii de 2.000, alții cu 7.000 de lei, diferența e foarte mare, deci se păstrează acest element pe care Ministerul Muncii îl tot perorează de ani de zile, anume eliminarea inechităților.
Acum noi nu știm ce se va întâmpla. Nici după ședința de azi (din coaliție) nu s-a spus cifra. Eu iau în calcul ce a spus ministrul de Finanțe (Adrian Câciu), care cred că rămâne un om serios. El a spus că vom crește pesniile, dar nu știm cu cât”, a mai afirmat Mircea Coșea.
Citește și Noua Lege a Pensiilor. Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, anunţă o modificare importantă
Indiferent de profesie, femeile primesc în acest moment o pensie mai mică decât bărbaţii, deşi au ocupat aceeaşi funcţie. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii spune că aceste diferențe vor dispărea, odată cu noua Lege a Pensiilor, într-o declaraţie pentru Antena 3.
Iată dialogul purtat de către jurnalistul Antena 3 cu preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice:
Reporter Antena 3 CNN: Sunt foarte mari diferențele dintre aceleași contribuții, aceleași puncte între femei și bărbați, din aceeași meserie, ce vor fi rezolvate în noua lege a pensiilor?
Daniel Baciu: Da, așa este. Nouă lege a pensiilor asta își propune să rezolve, în principal. Să elimine aceste inechități.
Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.