Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Oana Pavelescu |
Data publicării:
Fabrică de muniție
Fabrică de muniție

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia consumă muniție în ritmuri fără precedent, țara consumând peste 5.000 de cartușe de artilerie în fiecare zi - echivalentul comenzilor unei țări europene mai mici într-un an întreg pe timp de pace.

Trecerea dramatică de la pace la starea de război generează o criză a lanțului de aprovizionare în Europa, deoarece producătorii din domeniul apărării se luptă să accelereze producția pentru a reface stocurile naționale, precum și pentru a menține aprovizionarea Ucrainei, scrie Financial Times.

La aproape un an de la invazia Rusiei, ritmul cererii de muniții și explozibili se transformă într-un test al capacității de producție industrială a Europei, într-o cursă pentru reînarmare.

Morten Brandtzæg, directorul executiv al companiei norvegiene Nammo, care produce muniție și arme ușoare apreciază că Ucraina a tras aproximativ 5.000-6.000 de cartușe de artilerie pe zi, ceea ce, potrivit acestuia, este similar cu comenzile anuale ale unui stat european mai mic înainte de război.

Presiunea asupra producătorilor nu a fost ajutată de blocajele persistente din lanțul de aprovizionare în urma pandemiei de coronavirus, de lipsa capacității de producție și de lipsa materiilor prime esențiale pentru unii explozibili, ceea ce frânează eforturile de creștere a producției.

Unele componente sunt atât de solicitate, a spus Brandtzæg, încât timpul de livrare a crescut de la luni la ani.

Acest lucru a dus la o luptă pentru a găsi materiale, de la substanțe chimice pentru explozibili la metale și materiale plastice pentru fitiluri și tuburi de cartușe de artilerie. Majoritatea companiilor au mărit schimburile de producție înainte de comenzile așteptate de la guvernele naționale și angajează mai mulți oameni, o altă provocare ivită la începutul pandemiei.

Yves Traissac, director executiv adjunct la producătorul de explozibili militari Eurenco, a declarat că societatea caută să crească capacitatea de producție pentru a satisface cererea mai mare din partea clienților, printre care se numără Rheinmetall din Germania și BAE Systems din Marea Britanie.

"În prezent, gestionăm o accelerare pentru a satisface cererea clienților noștri. Este o provocare, dar lucrăm în acest sens", a spus el.

O provocare deosebită este aprovizionarea cu acid azotic, pe care compania îl folosește în cantități mici pentru a produce explozibili, dar care este, de asemenea, un ingredient cheie în fabricarea îngrășămintelor. În condițiile în care unele părți ale producției de îngrășăminte din Europa au fost reduse din cauza costului ridicat al energiei, aprovizionarea cu acid azotic "trebuie să fie asigurată cu furnizorii noștri", a declarat Traissac. Eurenco, a adăugat el, lucrează pentru "a avea surse suplimentare de materii prime critice".

Rheinmetall, cel mai mare contractor din domeniul apărării din Germania, a anunțat luna trecută că va construi o nouă fabrică de explozibili în Ungaria, în cadrul unui joint-venture cu guvernul, pentru a face față acestei penurii.

Explozibilii produși în noua fabrică vor fi folosiți, printre altele, pentru muniția de artilerie, tancuri și mortiere. Compania a repornit, de asemenea, instalațiile de producție de muniție dezafectate, a declarat pentru Financial Times, și a "cumpărat stocuri mari de materiale importante". 
Mick Ord, directorul executiv al companiei britanice Chemring, care furnizează o gamă de explozibili și propulsoare pentru contractorii din domeniul apărării, a declarat că unii clienți au întrebat dacă este posibil să "crească producția [de anumite materiale] cu 100-200%". 

Potrivit lui Ord, "multe dintre provocările lanțului de aprovizionare de după pandemie încep să se atenueze".

"Provocarea mai mare este faptul că capacitatea noastră a fost dimensionată în funcție de cererea clienților, iar industria a fost condusă în general pe această bază, în care capacitatea corespunde cererii".

Pentru a crește semnificativ producția este nevoie de timp și de investiții în noi fabrici, a spus el. "Acestea sunt proiecte care necesită un capital destul de mare și care necesită câțiva ani pentru a fi construite, puse în funcțiune și puse în funcțiune. Nu este genul de lanț de aprovizionare în care poți să apeși pur și simplu pe un comutator".

Denroy, cu sediul în Marea Britanie, care produce carcase de cartușe și alte componente pentru o serie de companii din domeniul apărării, a beneficiat de precomandarea anumitor materiale, cum ar fi polimerii și compozitele.

Provocarea, a declarat directorul general Kevin McNamee, "nu este atât de mult capacitatea noastră, ci termenele de livrare ale unora dintre materiale sunt foarte lungi - poate fi vorba de un termen de livrare de șase luni pentru unele materiale specializate".

"Companiile ar putea face un lot o dată sau de două ori pe an, așa că, dacă pierzi acel lot, trebuie să aștepți".

Criza a determinat companiile să colaboreze mai strâns cu furnizorii lor, dar și cu cei aflați mai jos în lanț. Mai mulți directori din industrie au declarat că petrec mai mult timp asigurându-se zilnic că furnizorii individuali sunt capabili să livreze.

Cererea uriașă de investiții determină, de asemenea, apeluri pentru o schimbare a modului în care guvernele gestionează achizițiile publice, directorii afirmând că au nevoie de contracte pe termen mai lung.

Nammo, care este deținută în comun de guvernele Norvegiei și Finlandei, primește de obicei contracte anuale de la clienții de stat. Compania a început să investească în instalațiile sale la începutul anului trecut și a reușit să satisfacă cererea din partea clienților săi. Cu toate acestea, Brandtzæg a declarat că amploarea investițiilor este de așa natură încât acestea reprezintă "o presiune uriașă asupra situației financiare a unei companii de apărare, de altfel sănătoasă". 

Investițiile pentru companie au fost "de peste trei ori mai mari în 2022 decât în anul precedent". Industria de apărare are nevoie de contracte mai lungi, multianuale, a adăugat el, "pentru a putea suporta aceste investiții masive". 

În Marea Britanie, BAE Systems se află de luni de zile în discuții cu Ministerul Apărării în legătură cu accelerarea producției unei serii de muniții. Compania este principalul furnizor pentru forțele armate britanice și în ianuarie a început un nou contract de furnizare pe 15 ani, dar încă așteaptă un acord formal pentru a acoperi producția suplimentară cerută de Ucraina.

Lee Smurthwaite, director de program pentru muniții la BAE, a declarat că firma a crescut deja numărul de schimburi la fabricile sale, pe lângă angajarea de lucrători temporari, atât pentru a satisface cerințele noului contract, cât și în anticiparea unei cantități mai mari de muncă. Cele trei uzine principale de muniții ale companiei funcționează de obicei în două sau trei schimburi, 24 de ore pe zi, cinci zile pe săptămână.

Graba de reînarmare și perspectiva ca războiul să dureze o perioadă de timp au generat dezbateri cu privire la necesitatea de a pune în comun achizițiile în întreaga UE, în ciuda bazelor sale industriale separate.

De asemenea, țările analizează colaborarea și mai departe, Franța anunțând, la sfârșitul lunii trecute, că va colabora cu Australia pentru a produce împreună și a trimite câteva mii de proiectile de artilerie de 155 mm în Ucraina. Producția obuzelor va fi condusă de compania franceză Nexter.

"Nu veți ajunge niciodată să aveți doar o singură fabrică de propulsoare în Europa, dar dacă a existat vreodată un moment în care să spunem că ar trebui să cooperăm în domeniul munițiilor, acesta este acum", a declarat Francis Tusa, editor al Defence Analysis, amintind de un discurs recent al președintelui francez Emmanuel Macron, în care acesta a dezvăluit că numărul de obuze fabricate în Franța în fiecare an corespunde unei săptămâni de obuze trimise de Rusia în Ucraina.

Ar putea fi meritoriu un acord privind achiziționarea în comun de arme, cum ar fi muniții sau explozibili, a adăugat el.

Se lucrează în prezent la acest lucru. Agenția Europeană de Apărare, înființată în 2004, face parte dintr-un efort al UE lansat la sfârșitul anului trecut pentru a explora împreună cu industria cum pot statele membre să coordoneze achiziția unor echipamente critice, inclusiv a munițiilor.

"Era clar că pentru o serie de capacități exista o nevoie urgentă", a declarat Pieter Taal, șeful unității de industrie, strategie și politici europene din cadrul AEA.

Cu toate acestea, progresele vor dura, a recunoscut el, adăugând că "între statele membre este întotdeauna nevoie de multe discuții de la un capăt la altul".

Trevor Taylor, de la Royal United Services Institute, a declarat: "Dimensiunea contează în producția de apărare, iar argumentele funcționale pentru ca europenii (inclusiv britanicii) să lucreze împreună sunt foarte clare".

Dar a avertizat: "Obstacolele politice în calea unei astfel de cooperări sunt semnificative: stabilirea cui va plăti pentru ce ar fi o provocare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9742
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9731
USD
Azi 4.8491
Diferența -0.0243
Zi precendentă 4.8734
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9742 RON
USD flag1 USD = 4.8491 RON
GBP flag1 GBP = 5.9080 RON
CHF flag1 CHF = 5.2925 RON
AUD flag1 AUD = 3.0006 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.3719 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4251 RON
SEK flag1 SEK = 0.4322 RON
XAU flag1 XAU = 415.7350 RON
Monede Crypto
1 BTC = 472669.22RON
1 ETH = 15741.78RON
1 LTC = 499.41RON
1 XRP = 13.83RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17030.15-0.23%
BET-BK3194.28-0.27%
BET-EF925.30-0.30%
BET-FI62966.02-0.06%
BET-NG1228.66-0.25%
BET-TR37554.32-0.23%
BET-TRN36502.73-0.23%
BET-XT1470.83-0.24%
BET-XT-TR3188.38-0.24%
BET-XT-TRN3105.68-0.24%
BETAeRO882.97-0.16%
BETPlus2517.10-0.23%
RTL37916.70-0.18%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel