Țările Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la coasta Adriaticii, în sud, au stabilit măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după ce Rusia a invadat Ucraina. Înainte de război, Uniunea Europeană a depins de Rusia care-i asigura 40% din necesarul său de gaze, în cazul Germaniei, procentul ajungând la 55%. Sancțiunile impuse și decizia Kremlinului de a sista livrările pentru o serie de țări, au creat un gol care trebuie acum umplut. Iar o primă măsură, cea mai ușor de realizat a fost anularea temporară a planurilor de închidere a centralelor electrice pe bază de cărbune.
Prețurile globale ale gazelor au crescut vertiginos, ceea ce antrenat o explozie a inflației și a creat o durere de cap și mai mare pentru factorii de decizie politică care încearcă să îndepărteze Europa de marginea unei prăpastii economice.
Prognoză revizuită
Pe acest fundal, asociația industrială germană BDI și-a redus, marți, prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, de la o proiecție de 3,5% înainte de război. Acesta a declarat că o oprire a livrărilor de gaze rusești ar face inevitabilă recesiunea.
Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 prin Marea Baltică, o rută de aprovizionare vitală pentru Germania, funcționează la doar 40% din capacitate, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.
Germania, la fel ca Danemarca, Austria, Olanda, Italia și alte țări, a activat prima fază de avertizare timpurie din planul său în trei etape pentru a face față unei crize de aprovizionare cu gaze.
Situația de urgență
Autoritatea de reglementare a gazelor din Germania, Bundesnetzagentur, a anunțat marți că nu a sosit încă momentul să declare o situație de urgență completă, sau a treia etapă, în care țara ar trebui să raționalizeze gazele pentru industrie pentru a proteja serviciile vitale și gospodăriile. "Sunt foarte favorabil unei analize atente a momentului în care se va atinge cel mai înalt nivel de alertă", a declarat șeful Bundesnetzagentur, Klaus Mueller, pentru postul german de televiziune BR.
Europa s-a grăbit să umple instalațiile de stocare a gazelor, care în prezent sunt pline în proporție de 55%, pentru a atinge obiectivul european de 80% până în octombrie și 90% până în noiembrie, un nivel care ar permite blocului să treacă iarna dacă aprovizionarea ar fi mai slabă sau ar fi întreruptă. Însă fluxurile reduse ale gazoductului Nord Stream 1 și întreruperile de la un producător important de gaze naturale lichefiate din SUA care livrează gaze în Europa au făcut ca aceste obiective să fie mai greu de atins.
Alte variante
Marți, prețul de referință al gazului pentru Europa se tranzacționa la aproximativ 126 de euro (133 de dolari) pe megawatt-oră (MWh), sub vârful din acest an de 335 de euro, dar în creștere cu peste 300% față de nivelul din urmă cu un an. Creșterea bruscă a prețului european a atras mai multe încărcături de GNL, dar națiunile europene nu dispun de infrastructura necesară pentru a-și satisface toate nevoile de GNL, în timp ce piața globală de GNL este deja strânsă.
De asemenea, Europa caută să obțină mai multe livrări prin conducte de la proprii producători, cum ar fi Norvegia, și de la alte state, cum ar fi Azerbaidjan. Suedia, deși este un mic consumator de gaz, s-a alăturat totuși celorlalți marți, declanșând prima etapă a planului său de criză energetică.
Agenția națională pentru energie a declarat că aprovizionarea a rămas robustă, dar această măsură a semnalat "actorilor din industrie și consumatorilor de gaze conectați la rețeaua de gaze din vestul Suediei că piața gazelor este tensionată și că ar putea apărea o deteriorare a situației aprovizionării cu gaze".
Suedia, unde gazele naturale reprezentau doar 3% din consumul de energie în 2020, depinde de aprovizionarea cu gaze prin conducte din Danemarca, unde instalațiile de stocare sunt acum 75% pline. Danemarca a activat luni prima etapă a planului său de urgență.
Citește și Prețul benzinei/motorinei, problemă infinit mai mare pentru români decât prețul gazelor și energie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.