Economia italiană a fost brusc oprită după ce întreaga țară a fost pusă în carantină: în Peninsulă funcționează acum numai magazinele alimentare și farmaciile.
”Având în vedere că a opta economie a lumii și-a încetat activitatea comercială, totul depinde acum de capacitatea băncilor italiene, considerate, în general, cele mai slabe din Europa, să suporte această provocare”, crede expertul american.
Lynch arată că, dacă perioada de carantină totală se va extinde în timp, mediul de afaceri și persoanele fizice vor ajunge în situația de a nu-și mai putea deservi propriile credite. Altă problemă a sistemului bancar ar putea fi faptul că, pe fondul costisitoarelor măsuri anticriză anunțate de autoritățile de la Roma, obligațiunile de stat deținute de bănci își pierd atractivitatea și se ieftinesc.
Citește și Economia mondială după coronavirus. Scenariile marilor analiști ai lumii
În aceste condiții, instituțiile de creditare vor fi constrânse să-și creeze rezerve, ceea ce va avea impact negativ asupra capitalului lor și a capacității de a respecta normativele obligatorii.
Analistul american amintește, în context, că președintele Băncii centrale europene, Christine Lagarde, i-a avertizat recent pe liderii politici ai UE că, în absența unor măsuri convenite la nivelul Uniunii, țările lor se vor confrunta cu o criză financiară de gravitatea celei din 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.