Criza energetică la noi și în Europa: TOATE măsurile sunt INSUFICIENTE

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce decizii au luat alte guverne auropene
Ce decizii au luat alte guverne auropene

România, întreaga Europă este cuprinsă de una dintre cele mai grave crize energetice din istorie, ceea ce îi obligă pe politicieni să vină cu decizii, cu soluții, în condițiile în care prețurile continuă să crească și amenință să lase milioane de gospodării în imposibilitatea de a-și plăti facturile.

La noi sunt multe idei, sunt numeroase propuneri, chiar legi, dar efectul este zero. Chestiunea cu plafonarea prețurilor se aplică, dar este precum frecția la piciorul de lemn. Zilele trecute, șeful Concurenței, Bogdan Chirițoiu, anunța o posibilă supra-impozitare a furnizorilor din energie, iar banii să fie folosiți la compensarea facturilor familiilor nevoiașe. Deocamdată, vorbe. 

Iar mare problemă este că, în condițiile în care totul indică faptul că această va dura mult mai mult decât iarna, dilema cu care se confruntă autoritățile atât din România, cât și din Europa, este măsurile provizorii nu sunt suficiente. Costul energiei electrice și al gazelor naturale pe întregul continent pare deja a fi una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă națiunile în timp ce caută ieșiri din pandemia de coronavirus, potriivit agenției Bloomberg. 

Și ce faci, cum faci atunci când deciziile guvernului se răsfrâng asupra evoluției acțiunilor la bursă, având în vedere presiunea care se pune pe companii. Așa cum s-a întâmplat, spre exemplu, cu titlurile Electricite de France, care s-au prăvălit la un nivel record după ce Executivul de la Paris a confirmat că intenționează să oblige întreprinderea să vândă mai multă energie la un preț mai mic. 

Anul trecut, prețul gazelor a crescut de peste trei ori, iar companiile energetice, analiști și comercianți afirmă la unison că prețurile se vor menține la un nivel ridicat, ceea ce constituie, deja, un factor cheie al actualei inflații galopante. În plus, contractele la gaze au scăzut, deși prognozele meteo nu sunt încurajatoare. Există, de asemenea, o tensiune tot mai mare în legătură cu o posibilă invazie a Rusiei în Ucraina, care ar putea întrerupe lanțul de aprovizionare cu gaze naturale.

"Amploarea crizei face ca măsurile guvernamentale să fie insuficiente pentru a acoperi toate efectele din  economie", a comentat Simone Tagliapietra, membru al thinktank-ului economic european Bruegel. "Cu cât această situație persistă mai mult timp, cu atât guvernele vor fi tot mai constrânse să își orienteze sprijinul către anumite segmente ale societății - o triaj dificil, atât din punct de vedere economic, cât și politic."

Bank of America Corp. estimează că gospodăriile europene vor plăti în medie cu 54% mai mult pentru energie în acest an decât în 2020, cu cele mai mari creșteri în Marea Britanie și Italia, unde facturile medii anuale vor sări cu echivalentul a peste 1.000 de dolari. Asistența acordată până acum reflectă, de asemenea, diferențe în abordările politice: potrivit Bank of America, Italia prevede să acorde anual 337 de euro pe gospodărie, mai mult decât în Franța, dar zero în Marea Britanie. 

Problema este că totul vine în condițiile în care guvernele trebuie să strângă cureaua după aproape doi ani de generozitate pentru a proteja întreprinderile și lucrătorii în timpul pandemiei de Covid-19. De asemenea, acestea trebuie să echilibreze impactul intervenției statului asupra companiilor energetice pe care se bazează pentru a îndeplini obiectivele naționale ambițioase în materie de climă pentru eliminarea treptată a emisiilor de carbon.

Așadar, ce fac guvernele

Germania

Ministrul economiei, Robert Habeck, a anunțat ca prioritate sa nu este combaterea creșterii prețurilor la energie, ci, mai degrabă, finanțarea unui program ambițios de protecție a climei, inclusiv creșterea ponderii energiilor regenerabile în mixtul energetic al Germaniei. Ca urmare, guvernul a reușit până acum să ajungă la un acord doar asupra unui pachet de 130 de milioane de euro de subvenții unice pentru gospodăriile cu venituri mici, care vor fi plătite în vară, când clienții primesc facturile de la furnizorii de energie. 

Citește și Inflație în Ungaria: Premierul Orban IMPUNE prețuri mici la alimente

Citește și Prețul gazelor naturale. Soluția Poloniei pentru a reduce impactul

Franța

Franța a intervenit ceva mai agresiv. Premierul Jean Castex a înghețat în noiembrie tarifele la gaze până la sfârșitul anului 2022, guvernul angajându-se să compenseze furnizorii cu împrumuturi până la scăderea prețurilor. De asemenea, guvernul a distribuit 4,4 miliarde de euro la începutul anului pentru a-i ajuta pe cetățeni să facă față prețurilor mai mari la gaze și benzină. 

Ministrul de finanțe Bruno Le Maire a declarat că dorește să se asigure că facturile la electricitate nu cresc cu mai mult de 4%. În plus, guvernul a cerut, de asemenea, companiei EDF, controlată de stat, să vândă mai multă energie electrică la preț redus, ceea ce ar costa compania de utilități 7,7 miliarde de euro la prețurile de pe piață din 13 ianuarie.

Marea Britanie

În Marea Britanie, miniștrii au fost mai cumpătați. Ei au permis jucătorilor de pe piață să prevaleze în limitele unui plafon al facturilor ajustat de două ori pe an de către autoritatea de reglementare. De asemenea, guvernul alocă un fond de 4,2 miliarde de lire sterline, inclusiv pentru subvenții, plăți pentru combustibil pe timp de iarnă și o reducere pentru persoanele cu venituri mici.

Ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, a anunțat în septembrie un ajutor de 500 de milioane de lire sterline pentru gospodăriile cu probleme, pentru ca acestea să facă față mai bine cheltuielilor în timpul iernii, inclusiv pentru alimente și îmbrăcăminte. Premierul Boris Johnson a declarat că o reducere a taxei pe valoarea adăugată la facturi este un instrument prea dur și nu ar avantaja pe cine trebuie. 

Italia

Italia a redus taxa pe gaze pentru toți consumatorii, pe lângă plata unor bonusuri pentru familiile cu venituri mici și reducerea taxelor care finanțează subvențiile pentru energia regenerabilă. În total, statul sprijină gospodăriile aflate în dificultate cu 8,5 miliarde de euro până în luna martie a acestui an. Se analizează, de asemenea, un proiect de lege care să oblige companiile energetice să contribuie la măsuri menite să reducă facturile de energie pentru cei cu venituri mai mici. 

Premierul Mario Draghi a declarat că vor fi necesare măsuri suplimentare începând cu trimestrul al doilea: fie o modificare a codului fiscal cu accent pe producătorii de energie regenerabilă, fie găsirea unor modalități de a cere companiilor să garanteze facturi mai mici pentru utilizatori. Între timp, companiile italiene fac presiuni pentru a obține asistență care să-i apere de eventualele închideri și falimente. 

Spania

Oficialii din guvernul premierului Pedro Sanchez au declarat în repetate rânduri că au o marjă de manevră limitată pentru a controla prețurile la energie, având în vedere structura pieței angro și reglementările europene. Ceea ce a făcut, însă, este să perceapă mai multe taxe de la companiile energetice și să reducă povara pentru plătitorii de facturi.

În septembrie, cabinetul a aprobat un impozit excepțional pe companiile de utilități, care ar putea aduce peste 2 miliarde de euro, iar în decembrie au fost prelungită cu patru luni reducerile temporare ale taxei pe facturi, o decizie care va costa statul alte 2 miliarde de euro. Dar, după cum subliniat ministrul Economiei, Nadia Calvino, măsurile puse în aplicare de guvern au un impact financiar semnificativ "și, prin urmare, nu sunt o soluție pe termen lung".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9759
Diferența -0.0005
Zi precendentă 4.9764
USD
Azi 4.7329
Diferența 0.0450
Zi precendentă 4.6879
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9759 RON
USD flag1 USD = 4.7329 RON
GBP flag1 GBP = 5.9824 RON
CHF flag1 CHF = 5.3176 RON
AUD flag1 AUD = 3.0575 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.3789 RON
HUF flag1 HUF = 0.0122 RON
JPY flag1 JPY = 0.0303 RON
NOK flag1 NOK = 0.4235 RON
SEK flag1 SEK = 0.4286 RON
XAU flag1 XAU = 387.3649 RON
Monede Crypto
1 BTC = 413097.26RON
1 ETH = 14453.05RON
1 LTC = 389.42RON
1 XRP = 3.64RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: 5.99% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.56%
6 luni: 5.60%
12 luni: 5.65%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17674.07-0.04%
BET-BK3305.880.17%
BET-EF947.81-0.21%
BET-FI60608.42-1.15%
BET-NG1243.14-0.16%
BET-TR38980.08-0.04%
BET-TRN37888.16-0.04%
BET-XT1514.06-0.15%
BET-XT-TR3282.54-0.15%
BET-XT-TRN3197.38-0.15%
BETAeRO942.030.03%
BETPlus2614.650.01%
RTL39116.92-0.18%

Opinii

Dumitru Chisăliță, președintele AEI
Profesorul Mircea Coșea / Foto: Crișan Andreescu

Donald Trump revine. Mircea Coşea: Ce se schimbă pentru România și economia europeană?

Donald Trump a fost ales din nou președinte în...

Adrian Negrescu, analist economic

Comunicate de presa

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook

Investiții pentru închiderea inelului de 400 kV al României

Marți a avut loc prima întâlnire după semnarea...


POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel