''Proiecţiile cele mai recente prezic o recesiune însoţită de o pierdere de locuri de muncă mai severă decât cea din timpul crizei financiare din urmă cu 12 ani'', a semnalat Azevedo într-un mesaj video înregistrat acasă, unde lucrează ca urmare a pandemiei, existând cazuri de coronavirus şi printre angajaţii OMC.
''COVID-19 ameninţă vieţile a milioane de oameni în lume şi, cu toate că este în primul rând o criză sanitară, pandemia va avea un impact inevitabil asupra economiei, comerţului, locurilor de muncă şi bunăstării'', subliniază Roberto Azevedo.
El consideră de asemenea că odată cu stimulentele fiscale şi monetare adoptate de guverne pentru a susţine economiile în faţa recesiunii este nevoie şi de ''un răspuns global pentru o pandemie globală''.
''Nicio ţară nu este autosuficientă, oricât de puternică sau avansată ar fi ea'', a insistat directorul general al OMC, sugerând astfel că pieţele internaţionale trebuie să rămână deschise în perioadele dificile.
Comerţul ''este cel care permite o producţie eficientă şi aprovizionarea cu bunuri şi servicii de bază, precum echipamentele medicale, alimentele şi sursele de energie'', argumentează Roberto Azevedo, după ce numeroase ţări au redus sau interzis exportul de echipamente medicale de teama unei penurii a acestora pentru propriile sisteme sanitare.
În opinia sa, ''atunci când criza sanitară va începe să intre în remisie, comerţul le va permite statelor să se ajute reciproc, dar ''istoria nu ne va uita şi nu ne va ierta dacă eşuăm să-i ajutăm pe cei care au cel mai mult nevoie, indiferent unde ar fi''.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.