Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a trimite avioane în Polonia dacă Varşovia decide să trimită avioane de luptă în Ucraina, a anunțat secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat duminică într-o vizită în Republica Moldova, relatează Agerpres.
''Acum analizăm în mod activ problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei şi examinăm cum am putea compensa dacă Polonia decide să furnizeze aceste avioane'', a declarat Blinken. ''Nu pot vorbi despre un calendar, dar pot spune doar că analizăm acest lucru foarte, foarte activ''.
Vizita în Republica Moldova a avut loc după ce Blinken s-a aflat sâmbătă în Polonia, ţară membră a NATO, în timp ce alianţa îşi consolidează flancul estic ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Mai multe instituţii media americane au relatat despre un posibil acord între SUA şi Polonia pentru ca Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război din epoca sovietică în schimbul avioanelor de luptă americane F-16, aminteşte AFP.
''Lucrăm cu polonezii în această privinţă şi ne consultăm cu ceilalţi aliaţi ai noştri din NATO'', a declarat un oficial de la Casa Albă, în contextul în care Kievul îndeamnă Occidentul să ofere asistenţă militară, inclusiv avioane, pentru a se apăra de invazia rusă, care a intrat duminică în a 11-a zi. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut ţărilor din Europa de Est să îi furnizeze avioane de fabricaţie rusă, pe care ucrainenii ştiu să le piloteze.
Citește și Vizita la Moscova, în plin Sabat, a premierului israelian, învăluită în mister
Statele Unite susţin în continuare integritatea teritorială a Republicii Moldova şi sprijină "negocierile în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean", a spus Blinken, în altă ordine de idei. "Noi sprijinim negocierile OSCE în formatul 5+2 pentru a găsi o soluţie cuprinzătoare în conflictul transnistrean care respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special", a spus Blinken, într-o conferinţă de presă comună cu preşedinta Maia Sandu.
Preşedintele Republicii Moldova a declarat presei că situaţia din regiunea transnistreană este monitorizată. Maia Sandu a spus că în prezent în regiunea transnistreană nu sunt schimbări esenţiale în privinţa unor pregătiri de acţiuni militare.
"Nu vedem schimbări esenţiale în ce priveşte pregătiri de acţiuni militare. Dar vreau să amintesc că pe teritoriul Republicii Moldova sunt trupe ruse de câteva decenii, deci sigur că e o vulnerabilitate. Nu avem cum să ne simţim în siguranţă, după ce vedem acest atac din Ucraina", a declarat Maia Sandu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.