"Sistemele noastre alimentare nu mai funcţionează şi pandemia de COVID-19 agravează situaţia", a estimat el într-un comunicat care a însoţit un studiu al ONU, reamintind că astăzi "peste 820 de milioane de persoane nu mănâncă suficient".
"Circa 144 de milioane de copii de mai puţin de cinci ani suferă de o întârziere de creştere, respectiv mai mult de un copil din cinci în lume. În acest an, 49 de milioane de persoane suplimentare ar putea cădea în sărăcie extremă din cauza crizei" provocate de pandemie, a avertizat el.
Covid-19: Bulgaria vrea să-și prelungească starea de URGENȚĂ
"Numărul persoanelor în situaţie de insecuritate alimentară gravă sau care suferă de malnutriţie severă va creşte rapid", a avertizat secretarul general, solicitând o mobilizare "prioritară acolo unde riscul este mai acut".
Antonio Guterres solicită în special o protecţie pentru lucrătorii din sistemul alimentar, menţinerea ajutorului umanitar şi consolidarea susţinerii pentru industria alimentară şi schimburile comerciale pentru a evita întreruperea lanţurilor de distribuţie.
El cere, de asemenea, să se pună accent pe programe nutriţionale, în special instituind ajutoare pentru copiii care nu au acces la alimentaţie în cadrul şcolilor.
Secretarul general al ONU crede că este posibilă dezvoltarea de alimente sănătoase şi nutritive pentru eradicarea foametei în lume.
ONU a mai avertizat şi în aprilie asupra riscului de explozie a numărului de persoane care suferă sever de foame din cauza pandemiei, notează AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.