Publicitate
Reclamanții susțin că promovarea i-a determinat să facă investiții în pierdere. Aceștia cer daune de "o sumă care depășește" 1 miliard de dolari (790 de milioane de lire sterline), arată BBC.
În noiembrie 2022, Binance a anunțat prima sa colecție "CR7" de token-uri non-fungibile (NFT) în parteneriat cu Cristiano Ronaldo, despre care fotbalistul a spus că îi va recompensa pe fani "pentru toți anii de susținere".
NFT-urile sunt active virtuale care pot fi cumpărate și vândute, dar care nu au o formă fizică- cu alte cuvinte, ele există doar în mod digital. În general, acestea sunt utilizate pentru a marca proprietatea asupra unui lucru, cum ar fi o fotografie sau un videoclip online.
"CR7" este folosit ca marcă într-o serie de produse, de la încălțăminte la parfumuri, care au contribuit la transformarea fotbalistului într-unul dintre cei mai bogați sportivi de pe planetă. Într-un videoclip pe rețelele de socializare în care anunța parteneriatul, Ronaldo le-a spus potențialilor investitori: "Vom schimba jocul NFT și vom duce fotbalul la următorul nivel".
Promovarea a contribuit considerabil la creșterea platformei
Cel mai ieftin NFT din colecție a avut un preț de 77 de dolari când a fost pusă în vânzare în noiembrie 2022 - dar un an mai târziu, prețul s-a redus la aproximativ 1 dolar.
Reclamanții susțin că promovarea Binance de către Ronaldo a dus la o "creștere cu 500% a căutărilor" pentru bursa de criptomonede, care este înregistrată în Insulele Cayman. De asemenea, ei spun că a determinat oamenii să folosească firma pentru a investi în ceea ce ei numesc "valori mobiliare neînregistrate" - cum ar fi criptomoneda BNB a Binance.
Potrivit Comisiei pentru valori mobiliare și burse de valori din SUA (SEC), aceste active pot fi considerate valori mobiliare - și, prin urmare, celebritățile care le susțin trebuie să respecte legislația americană.
Președintele SEC, Gary Gensler, a declarat anterior că celebritățile trebuie să "dezvăluie publicului de la cine și cât de mult sunt plătiți pentru a promova investițiile în valori mobiliare".
"Atunci când celebritățile susțin oportunitățile de investiții, inclusiv titlurile de valoare din criptomonede, investitorii ar trebui să fie atenți să cerceteze dacă investițiile sunt potrivite pentru ei și ar trebui să știe de ce celebritățile fac aceste susțineri", a spus el.
Reclamanții susțin că Ronaldo ar fi trebuit să dezvăluie cât de mult a fost plătit, dar nu a făcut-o.
Ronaldo și Binance par să aibă planuri de a lucra din nou împreună în viitor, o postare recentă pe rețelele de socializare a fotbalistului arată că "pregătesc ceva".
Acțiunea colectivă a fost depusă la o săptămână după ce Departamentul de Justiție al SUA a cerut firmei să plătească 4,3 miliarde de dolari (3,4 miliarde de lire sterline) sub formă de penalități și confiscări.
Acesta a acuzat Binance că a ajutat utilizatorii să ocolească sancțiunile din întreaga lume și că a facilitat transferul de bani pentru infractori și teroriști.
Directorul executiv al firmei, Changpeng Zhao, a demisionat, după ce a recunoscut că a fost acuzat de spălare de bani.
Major League Baseball, Formula 1 și Mercedes-Benz se confruntă, de asemenea, cu procese colective intentate în aceeași zi, din cauza promovării de către acestea a controversatei platforme cripto FTX.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.