Publicitate
În raportul privind "Implicațiile macrofinanciare ale cripto-activităților", remis G-20 în februarie, cu ocazia unei reuniuni în India, dar care a fost făcut public abia luni, FMI a subliniat că "o proliferare pe scară largă a cripto-activităților implică riscuri substanțiale pentru eficacitatea politicii monetare, a gestionării cursului de schimb și a măsurilor de gestionare a fluxurilor de capital, precum și pentru sustenabilitatea fiscală".
FMI a estimat, de asemenea, că "ar putea fi necesare modificări ale rezervelor băncilor centrale și ale plasei de siguranță financiară globală, ceea ce ar putea duce la o potențială instabilitate". În cele din urmă, băncile ar putea pierde depozite și ar putea fi nevoite să reducă creditarea".
Constatările au fost făcute în urma unor "discuții foarte utile cu Ministerul de Finanțe din India, precum și cu participanții la grupurile de discuții internaționale" și au condus la decizia G-20 de a elabora norme globale privind criptomonedele prin intermediul unui document de poziție.
Documentul, care nu a fost încă finalizat, va fi elaborat în comun de FMI și de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB).
În raportul FMI către G20 se menționează, de asemenea, că "există numeroase riscuri asociate cu criptomonedele, deși importanța și relevanța riscurilor specifice diferă în funcție de circumstanțele naționale".
În cele din urmă, trebuie remarcat faptul că raportul nu vede nici el doar aspecte negative în criptomonede, subliniind că, în ciuda "riscurilor notabile, cripto-activele au dezvoltat tehnologii pe care sectorul public le poate exploata în vederea atingerii propriilor obiective de politică".
Citește și Previziuni sumbre: Bitcoin se va prăbuşi la 5.000 de dolari
O nouă prăbușire a bitcoin cu aproximativ 70%, până la 5.000 de dolari în 2023, este unul dintre scenariile "neașteptate" pe care piețele le subestimează, a declarat Eric Robertsen, șeful departamentului de cercetare globală al băncii Standard Chartered, citat de agenția Bloomberg. În opinia expertului, cererea ar putea trece de la bitcoin, care este perceput de piață ca o versiune digitală a aurului, la un activ real, ceea ce ar propulsa prețul metalului prețios cu 30%.
Acest scenariu presupune sfârșitul perioadei de majorare a ratelor dobânzilor, pe măsură ce economiile se vor confrunta cu noi dificultăți, dar și pe fondul unul val de falimente care va putea marca industria criptografică. Totate acestea vor duce la o scădere a încrederii investitorilor în activele digitale, a explicat analistul. În același timp, el a subliniat că nu face predicții, ci mai degrabă oferă scenarii care depășesc semnificativ consensul actual al pieței....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.