Banca a menționat într-un raport că creșterea în această zona a continentului african va încetini la 2,5% în 2023 față de 3,6% anul trecut, înainte de a reveni la o estimare de 3,7% anul viitor și de 4,1% în 2025, arată Reuters.
Per capita, regiunea nu a înregistrat o creștere pozitivă din 2015, deoarece activitatea economică a țărilor africane nu a reușit să țină pasul cu creșterea rapidă a populației lor.
În raportul său "Africa's Pulse" publicat bianual, Banca Mondială a menționat că aproximativ 12 milioane de africani intră pe piața muncii în fiecare an, dar modelele actuale de creștere generează doar 3 milioane de locuri de muncă.
"Populația cea mai săracă și mai vulnerabilă a regiunii continuă să suporte consecințele economice ale acestei încetiniri, deoarece creșterea slabă se traduce într-o reducere lentă a sărăciei și o creștere deficitară a locurilor de muncă", a declarat Andrew Dabalen, economist-șef al Băncii Mondiale în Africa.
Mai mult de jumătate din țările regiunii, anume 28 din 48, au revizuit în scădere creșterea pentru 2023 față de estimările din aprilie ale Băncii Mondiale.
Cea mai dezvoltată economie din Africa de Sud, care se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din istorie, este așteptată să înregistreze o creștere de doar 0,5% în acest an.
Creșterea economică în Nigeria și Angola, cei mai mari producători de petrol, se așteaptă să încetinească la 2,9%, respectiv 1,3%.
Sudan, care se află în mijlocul unui conflict intern major care a distrus infrastructura și a adus economia la un punct mort, se așteaptă să înregistreze o contracție de 12%, potrivit Băncii Mondiale.
În timp ce inflația în Africa Subsahariană este așteptată să scadă la 7,3% în acest an față de 9,3% în 2022, rămâne peste țintele băncilor centrale în majoritatea țărilor.
În același timp, conflictele militare recente din Niger și Gabon, urmate de preluări ale armatei în Guineea, Mali și Burkina Faso, precum și conflictele armate din Republica Democrată Congo, Etiopia, Somalia și Sudan, au creat riscuri suplimentare ale economiei acestei regiuni din Africa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.