Cheltuielile militare ale statelor europene membre NATO au crescut semnificativ în 2024, însă atingerea pragului de 5% din PIB, solicitat de președintele american Donald Trump, este „de neatins la momentul actual”, arată un raport al Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) din Londra, citat de AFP.
Creștere de 11,4% a cheltuielilor militare în Europa
Conform raportului IISS, cheltuielile militare europene au crescut cu 11,4% în 2024, impulsionate în special de sprijinul acordat Ucrainei. Comparativ cu situația din urmă cu un deceniu, acestea sunt cu 50% mai ridicate, fără a lua în calcul inflația.
Totuși, menținerea acestui ritm de creștere ar putea fi dificilă, având în vedere presiunile bugetare din majoritatea statelor europene, avertizează analiștii IISS.
Creșterea bugetului NATO – un obiectiv dificil de atins
Dacă statele europene din NATO ar aloca 3% din PIB pentru apărare, bugetul Alianței ar crește cu 250 miliarde de dolari (241 miliarde de euro). În cazul unui procent de 5%, așa cum cere Donald Trump, suma ar ajunge la 750 miliarde de dolari (723 miliarde de euro).
„Însă asemenea cifre sunt de neatins în momentul actual, anumite țări recurgând deja la instrumente extra-bugetare pentru investiții în apărare”, subliniază raportul IISS.
Germania devine lider în cheltuieli militare în Europa
În 2024, Germania a devenit țara cu cel mai mare buget militar dintre statele europene membre NATO. Cheltuielile Berlinului au crescut cu 23%, atingând 83 miliarde de euro (86 miliarde de dolari), depășind astfel Marea Britanie, care deținea acest statut de peste 30 de ani.
Creșterea cheltuielilor militare la nivel global
La nivel mondial, cheltuielile pentru apărare au crescut în 2024 cu 7,4%, ajungând la 2.400 miliarde de dolari (2.320 miliarde de euro).
Printre principalele motive ale acestei creșteri se numără:
- Războiul din Ucraina,
- Conflictul dintre Israel și Hamas,
- Tensiunile în regiunea indo-pacifică.
- China își mărește bugetul militar
China și-a majorat bugetul militar cu 7% în 2024, ajungând la 235 miliarde de dolari (226 miliarde de euro), conform raportului IISS. Această creștere subliniază ambițiile Beijingului într-un context geopolitic tot mai tensionat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.