În acest an, acțiunile de pe piața japoneză au înregistrat o creștere de 22%, în timp ce acțiunile italiene au oferit investitorilor un randament de 19%. De asemenea, Bursa de Valori București (BVB) a înregistrat o evoluție puternică, cu indicele BET în creștere cu 21%, conform unei analize efectuate de platforma de tranzacționare și investiții eToro privind performanța celor mai importante burse din lume.
"Investitorii de retail care au susţinut Japonia în acest an au avut parte de cea mai dulce recompensă, cu acţiunile de pe bursă în creştere cu 22%, în timp ce bursa din Italia, care are unul dintre cele mai scăzute rapoarte ale preţurilor/câştigurilor din lume, a crescut cu 19%.. În contrast puternic, piaţa din Hong Kong, una dominată de imobiliare, a scăzut cu 20%, în timp ce acţiunile chinezeşti au scăzut cu 10%, deoarece economia Chinei a repornit greu după cu redeschiderea care a urmat lockdown-ului prelungit din pandemia COVID", se arată în analiza citată.
La nivel global acţiunile au crescut cu 9% în acest an, oferind o gură de oxigen investitorilor după performanţele slabe de anul trecut.
Potrivit sursei citate, piaţa bursieră românească a meritat cu siguranţă o recompensă în acest an, în condiţiile în care de la începutul anului, indicele BET a crescut cu 21%, evoluând mai bine decât pieţele americane (14%), precum şi decât media globală (9%).
"În timp ce acţiunile americane au crescut, pieţele asiatice au trăit atât sperieturile, cât şi recompensele anului 2023. Piaţa bursieră din Japonia este adesea ignorată, însă a doua cea mai mare piaţă din lume, a beneficiat de revenirea competitivităţii monedei sale. Între timp, redeschiderea economică a Chinei a dezamăgit aşteptările mari ale investitorilor, ceea ce a dus la scăderea pieţei", a explicat Ben Laidler, Global Markets Strategist la eToro.
De asemenea, analiza realizată de eToro a inclus o detaliere a diferitelor sectoare ale pieței de capital din Statele Unite. Industria semiconductorilor a recompensat puternic investitorii, înregistrând o creștere de 71% în acest an, în timp ce industria media și de divertisment a crescut cu 52%. În schimb, cele mai dezamăgitoare performanțe din sector au fost înregistrate de utilități, care au înregistrat o scădere de 21%, și de telecomunicații, care au înregistrat o scădere de 16%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.