Creşte vârsta de pensionare cu încă doi ani. Executivul vrea să modifice legea în vigoare. Este prima dovadă că, treptat, se pregătește vârsta de pensionare pentru toate categoriile de salariați.
Vlad Dima spune că aceasta nu pare o soluție tocmai bună, căci un cadru medical, chiar de la 62 de ani ar putea să nu mai ofere randamentul dorit. Și asta pentru că stresul, gărzile și încărcătura emoțională își spun cuvântul, ba chiar, în unele cazuri au dus la decesul salvatorilor chiar în programul de lucru.
Ne așteaptă CEA MAI SCUMPĂ IARNĂ energetică
”În prezent, legea 95/2006, legea sănătății, prevede ca în mod opțional, medicii să se poată pensiona la 67 de ani, însă vârsta de bază de pensionare este 65 de ani. De asemenea, este și o categorie a medicilor care sunt doctori în științe medicale sau sunt cadre universitare. Aceia au posibilitatea în prezent, cu acordul managerului, să se pensioneze la vârsta de 70 de ani.
Ce se modifică în actul normativ este faptul că, în mod obligatoriu, toți medicii se vor pensiona la 67 de ani, nu va mai fi o opțiune.
Este destul de puțin probabil ca un medic, la 67 de ani, să mai fie în stare să facă gărzi. Nu zic și mai devreme, la 62-63 de ani, deja este epuizat. Încărcătura emoțională, stresul, este mare pentru medici. Drept urmare, eu nu consider că ar fi o soluție viabilă creșterea vârstei de pensionare în mod obligatoriu la 67 de ani. Nu de puține ori au fost cazuri de medici care au murit chiar în timpul exercitării profesiei la locul de muncă, uneori chiar în timpul gărzilor. Drept urmare nu cred că este binevenită această modificare a legislației”, a declarat la Antena 3 Vlad Dima, medic neonatologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.