Provence, regiunea franceză renumită pentru producția de vin rosé, a fost lovită de o criză neașteptată. Cei 500 de viticultori din Var, care produc acest prețios nectar pe tot parcursul anului, au fost luați prin surprindere de o decizie excepțională a sindicatului din Côtes-de-Provence, relatează Le Parisien. Sindicatul a decis să reducă în mod autoritar randamentele autorizate din cauza unei ușoare scăderi a vânzărilor de rosé.
Alexandre Le Corguillé, director de operațiuni la Château les Mesclances din La Crau, în apropiere de Toulon (Var), regretă situația creată într-un articol publicat de un cotidian regional: "După mai mulți ani de creștere, exporturile au scăzut în Canada și mai ales în Statele Unite, piața noastră emblematică”, anunță el. La nivel național, vânzările de rosé au scăzut cu 15% în supermarketuri. Jean-Pierre Daziano, viticultor și membru al consiliului de administrație al sindicatului, explică: "A fost nevoie de o adaptare a producției la consum. Iar singurul instrument pe care îl are un sindicat este randamentul, care poate fi ajustat în sus sau în jos."
Sindicatul a aprobat un randament stabilit la 50 de hectolitri pe hectar de viță-de-vie, înlocuind astfel cei 55 de hectolitri pe hectar din teritorii renumite precum Sainte-Victoire, La Londe-les-Maures și Fréjus. Această decizie nepopulară pentru recolta 2023 a vinurilor rosé nu îi mulțumește pe micii producători care tocmai au încheiat recoltarea. Marine Chauvier și Philippe Morin de la Domaine Marchandise au lansat chiar o petiție, semnată deja de 254 de viticultori în semn de protest față de o "nedreptate flagrantă".
O reducere de 10% a recoltelor
Decizia sindicatului înseamnă o reducere de 10% a recoltei pentru producători, echivalentul pierderii a 30.000 de sticle în acest an. Pentru denumirea Côtes de Provence, care dedică 90% din producție vinului rosé, această decizie va avea un impact serios asupra vânzărilor. Cu toate acestea, viticultorii rămân determinați. Alexandre Le Corguillé explică: "Este evident că este o pierdere de venituri, dar nu renunțăm. Anul acesta, nu vom putea produce 100 de hectolitri, adică 13 000 de sticle. Este păcat, dar soluția la această criză ar putea fi reechilibrarea culorilor noastre în Provence: să ne diversificăm mai mult spre roșu și alb, în loc să ne concentrăm toate eforturile pe rosé”.
Este adevărat că prețul ridicat al vinurilor rosé în anumite regiuni a determinat consumatorii să se orienteze către vinurile albe, ale căror vânzări sunt în creștere puternică. Influența unor celebrități americane precum Brad Pitt și George Lucas, care s-au stabilit în podgoriile din Provence cu respectivele castele, a determinat, de asemenea, creșterea prețurilor. Pentru micii producători, este dificil să concureze, fie în ceea ce privește volumele de producție, fie în ceea ce privește bugetele de publicitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.