Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD) va fi altfel abordată de către autorități după ce o lege nouă va aduce unele actualizări în acest sens și intra în vigoare începând cu săptămâna viitoare.
Astfel, cei care nu dețin o astfel de poliță se vor lovi de mai multe impedimente care ulterior îi vor obliga să recurgă la aceste măsuri de precauție. În primul rând, proprietarii care vor să schimbe statutul locuinței sau care vor să își înregistreze locuința în Cartea Funciară, nu vor mai avea această posibilitate fără a deține PAD.
Este vorba despre Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurare obligatorie a locuințelor.
Potrivit acestei noi legi, vor exista două categorii de prețuri, în funcție de tipul materialelor din care sunt construite.
În cazul clădirilor construite cu materiale precum betonul (locuințe de tip A) valoarea este de 100.000 lei, cu o primă brută anuală de 130 lei, de la mai puțin de 100 de lei cât este acum.
Pentru locuințele construite din paiantă, sau alte materiale de acest fel (locuințe de tip B), asigurarea va costa 50.000 lei, cu o primă brută anuală de 50 lei.
Alte măsuri importante pentru asigurați, prevăzute în noua lege
Proprietarii de locuințe vor avea posibilitatea, odată cu intrarea în vigoare a legii 115, să facă asigurări multianuale.
Totodată, cei care dețin locuințe în clădiri cu clasa de risc seismic I, nu vor putea aplica pentru aceste polițe Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), însă există alternativa asiguratorilor privați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.